22.06.2018.

23:13

Foto:

Planeta

(VIDEO) NATO SPREMA HAPŠENJE IVANOVA: Uzbuna u Skoplju, Ameri bi da Makedoniju predaju šiptarskom teroristi Džaferiju!

Samo na ovaj način mogu da sprovedu svoj pakleni plan, ocenjuje Raković u emisiji "Svet sa Sputnjikom". Kako objašnjava, ako bi "makli Ivanova", vršilac dužnosti predsednika postao bi predsednik Sobranja Taljat Džaferi i time bi bio otvoren put za sve vrste fabrikacija.

Raković veruje da ni referendum o imenu, koji vlasti najavljuju, neće uspeti jer na njega neće izaći dovoljan broj glasača.

Isto mišljenje iznosi i novinar iz Skoplja Milenko Nedelkovski, koji kaže da postoje tri načina kako da dogovor o novom imenu bude formalno-pravno promenjen: referendum, dvotrećinska većina u Sobranju i potpis predsednika države. Međutim, nijedna od te tri stvari nisu ostvarive za "američku opciju", ocenjuje Nedelkovski.

Prema njegovom mišljenju, činjenica da je dogovor s Grčkom po skraćenom postupku ratifikovan u Sobranju ne znači apsolutno ništa. 

- To nije validno i zakonito. Jedini način za promenu Ustava je na osnovu dvotrećinske većine u Sobranju. To ova vlast i američki ambasador u Skoplju nemaju - kaže Nedelkovski.

Ilustracija

Dodaje da je i referendum za pristalice sporazuma težak put jer je u Makedoniji predviđen visok cenzus - 50 odsto plus jedan glasač od svih građana upisanih u birački spisak.

- To znači da na referendum treba da izađe više od 900.000 ljudi, a da polovina glasa za, što je teško izvodljivo. I poslednja stvar, prema našem Ustavu bilo koji međunarodni dogovor jedino predsednik države ima pravo da potpiše. A on je rekao da nema nameru to da uradi - navodi Nedelkovski.

SRBIJA DOBILA PORUKU EU, KAZNITE RUSIJU BEZ ODLAGANJA?! Brisel bi da nas zavadi sa Putinom, a zauzvrat NUDI VELIKO NIŠTA!

Na opasku da je premijer Zaev Ivanovu zapretio impičmentom, podseća i na odgovor predsednika:

- Ako želite impičment, podnesite ga odmah, evo čekam.

Nedelkovski ističe da je za Makedonce nepotreban dogovor koji im ukida identitet, istoriju, nacionalnost.

(VIDEO) MEJ: BRITANIJA ĆE BITI NA ISTURENIM POLOŽAJU PREMA RUSIJI: Engleze plaši šta će dogovoriti Putin i Tramp!

- Grčka je u velikim obavezama prema Zapadu, njen politički sistem može sutra da se naruši ukoliko Zapad to želi, a u Makedoniji Zapad može da za 24 časa nahuška Albance da ponovo naprave nešto - objašnjava Proroković.

Pristup Zapada je, ocenjuje on, takav da se na Balkanu definišu loša rešenja za sve strane. 

- Kad imate nešto loše za obe strane vi povećavate konfliktni potencijal. Imali smo priliku da to gledamo u BiH, danas to gledamo u sporu Makedonije i Grčke. Na način kako je to definisano ovim sporazumom ne vidim da se eliminiše iredentizam - kaže Proroković.

Na pitanje da li tako umesto vin-vin dobijamo luz-luz situaciju, odgovara da nema sumnje da su Makedonci pretrpeli potpuni debaklu u ovim pregovorima. NATO i EU će, međutim, siliti rešenje, pa mogu čak i, smatra Proroković, falsifikovati ili pokrasti referendum, sve s ciljem da se Makedonija učlani u u NATO.

AMERI OTKRILI PLAN! SRBIJA MORA U EU, UBITI SEVERNI TOK 2: Ves Mičel jasno stavio do znanja da Beograd očekuje pakao!

- Ako fale dve trećine u Parlamentu, potkupljivaće poslanike, pretiće im. Međutim, ostaće nezadovoljstvo, i u Makedoniji, i u Grčkoj, i taj konfliktni potencijal se u jednom trenutku mora pokazati. Ovakva rešenja ne doprinose stabilizaciji prilika u regionu - konstatuje Proroković.

Tanjug

Aleksandar Raković ukazuje da se ubrzava proces primanja zemalja sa postjugoslovenskog prostora u NATO, ali ako su se ranije trudili da taj proces uviju u legalne forme ili kroz inscenaciju, u Makedoniji čak ni to nije moguće.

- Moraće drastično da krše zakon kako bi došli do cilja. Prema tom njihovom scenariju, rešenje je da se oslobode Ivanova i da na taj način dođu do referenduma. Oni sad ne mogu da se zaustave, inače bi to bio fijasko - upozorava Raković.

Tagovi: