• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

22.06.2018

17:56

SRBIJA DOBILA PORUKU EU, KAZNITE RUSIJU BEZ ODLAGANJA?! Brisel bi da nas zavadi sa Putinom, a zauzvrat NUDI VELIKO NIŠTA!

Politika

SRBIJA DOBILA PORUKU EU, KAZNITE RUSIJU BEZ ODLAGANJA?! Brisel bi da nas zavadi sa Putinom, a zauzvrat NUDI VELIKO NIŠTA!

Podeli vest

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je prilikom predstavljanja nacrta izveštaja o Srbiji da je naša zemlja preduzela važne korake u pravcu usklađivanja sa evropskim standardima. Ali je istakao da Beograd ne sme više da odlaže usklađivanje spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije

Na pitanje da li ovu izjavu Mekalistera treba tumačiti kao novi pritisak na Srbiju kada je reč o njenim odnosima sa Ruskom Federacijom, Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu za Sputnjik kaže da ovo jeste značajna poruka, ali da je još daleko od ultimatuma.

Nesporno je da Srbija, podseća naš sagovornik, u okviru poglavlja 31 ima obavezu da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku uskladi sa politikom EU, ukoliko želi da bude primljena u članstvo.

- Deo te politike jesu i deklaracije koje se odnose na razne treće aktere, između ostalih i Rusku Federaciju, i Srbija bi, između ostalog, trebalo da se usaglasi i usvoji sve deklaracije kako bi zatvorila to pregovaračko poglavlje. U tom smislu Srbija je 2012. godine imala 98 posto usklađenosti sa EU, ali je nakon toga, naročito 2014, krenuo pad jer nastupa ukrajinska kriza. Dakle, Srbija je tada, da bi se uskladila u potpunosti sa EU, zapravo trebalo da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Mada se ne svodi sve samo na Rusiju, postoje i neki drugi akteri koji su Srbiji takođe važni zbog nepriznavanja Kosova, zbog čega se naša zemlja ne usklađuje sa EU i nekim njenim aktima koji su protiv njih upereni, kao što su Kina ili Belorusija - objašnjava Krstić.

On dodaje da poglavlje 31 još nije otvoreno jer još uvek nije usvojen čak ni izveštaj o skriningu, što je najranija faza, i sama ta činjenica je svojevrsna poruka da je stanje u tom poglavlju, po mišljenju EU, nedovoljno dobro da bi se uopšte započeli pregovori.

- Međutim, tu poruku ne treba shvatati ultimativno jer je poglavlje 31 i dalje manje bitno od drugih stvari na kojima EU insistira. Ja mislim da, dokle god Srbija u okviru poglavlja 35 radi ono što EU želi, a to je da nastavlja dijalog sa Prištinom, Srbiji će se tolerisati poglavlje 31, odnosno neusklađivanje sa, između ostalog, sankcijama Rusiji i nekim drugim spoljnopolitičkim stavovima Unije - napominje Krstić.

PROJEKAT "MAKEDONIJA" ZAVRŠEN, NEMAČKA I SAD KREĆU NA SRBIJU! Slomiti Beograd po svaku cenu i zatvoriti "Kosovo"!

On primećuje da, iako u ovom trenutku to nije goruće pitanje, ono će pre ili kasnije doći na red.

- Međutim, s obzirom na to da i u okviru EU postoje dileme kako dalje postupati prema Rusiji, mislim da je za Srbiju najpametnije da čeka i da se nada da će doći do nekih promena unutar same Unije, odnosno da će te sankcije biti relaksirane, da će se recimo sporazum Minsk 2 implementirati u Ukrajini i da će to otvoriti vrata za ukidanje sankcija ili bar njihovo svođenje na neku deklarativnu formu, te da će Srbija onda imati mnogo lakšu poziciju - ukazuje Krstić.

UNIŠTITI VUČIĆA PA OTETI KOSOVO: Lažna otmica novinara, samo deo PAKLENOG PLANA AMERIKANACA!

Ipak, napominje, to u krajnjoj liniji zavisi od odnosa Evropske unije i Ruske Federacije, a sve i da naša zemlja najbrže moguće usvoji sankcije Rusiji, ona svakako ne bi sada postala članica EU zato što u ovom trenutku ne ispunjava ni druge uslove za članstvo, odnosno ono što i jeste suština evrointegracija - da se država reformiše u pogledu sistema.

pixabay.com/Fotomontaža

- Ulazak Srbije u EU je na dugom štapu, jer se u strategiji za proširenje EU kao najraniji datum pominje 2025. godina, a realno je da će to biti još kasnije. U tom periodu od nekih, da kažemo, desetak godina, svašta može da se promeni i zato Srbija ne treba da žuri sa takvom odlukom, već da se nada boljim okolnostima i da se trudi da je usklađivanje sa politikom EU što manje košta. Ako bi naša zemlja u ovom trenutku usvojila sankcije Ruskoj Federaciji, doživela bi samo retalijaciju sa ruske strane, a ne bi zbog toga kao nagradu dobila nikakav brži put ka EU, jer su u ovom trenutku politički prioritet Unije odnosi sa Prištinom - kaže Krstić.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta do 30. avgusta mogu da ponose amandmane na nacrt izveštaja o Srbiji, a ovaj dokument trebalo bi da bude usvojen na Spoljnopolitičkom odboru u oktobru, dok bi EP u novembru trebalo da glasa i usvoji ga.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zlata

pre 5 godina

Srbija,ne sme ,nikako ,da poslusa EU, i uvede sankcije Rusiji !

Pero

pre 5 godina

Hitno uvesti sankcije Rusiji jer evropski put Srbije nema alternativu.Koliko god voljeli ruse ne smijemo ugroziti reforme napredak i prosjecnu platu od 400 eura.Sto Merkelova kaze mora da se odradi za rad evropskog puta naseg i investitora.

Mika

pre 5 godina

Svetom vlada zlo. Na delu je borba starozavetnika protiv novozavetnika. Ko razume shvatiće

Mile

pre 5 godina

I sa i bez ulaska u eu kaznjavanje rusije bi bila najvece poniženje srbije blamaza i nistavstvo. One koji navovaraju srbiju da to uradi treba kazniti.

Esad

pre 5 godina

Sankcije Rusiji onog dana kada udjemo u EU i to na uvoz Ruskog Sira

Ljube

pre 5 godina

Koje je to licemerje, da uvedemo sankcije Rusiji koja nam pruža ogromnu pomoć i brani nas u UN, samo zato što to traži Amerika? Možda se to i desi ali tek kad budemo punopravni član EU, za deset godina ali mnogo verovatnije NIKAD

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija