25.12.2019.

10:03 >> 10:05

Foto:

Planeta

KO GOD JE RATOVAO PROTIV BOGA PROPAO JE I NESTAO! Amfilohije poslao jasnu poruku MOĆNICIMA U CRNOJ GORI!

- Svi moćnici koji su ratovali protiv Boga svi su propali i nestali, pa će i ovi savremeni, siroti moćnici - rekao je Amfilohije.

On je kazao da se još uvek nada da Skupština neće potvrditi "to bezakonje", jer bi to, kako kaže bio poraz Crne Gore.

- Mitropolija će nastaviti da se bori ako Skupština ipak usvoji zakon - rekao je Amfilohije, koji je u utorak sa sveštenstvom služio liturgiju u Sabornom hramu u Podgorici.

Sutra, drugog dana rada crnogorskog parlamenta, očekuje se da će biti započeta rasprava i sprovedeno glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti, kome se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i Srpska pravoslavna crkva, koja je pozvala opozicione poslanike da ne glasaju za ovaj sporni zakon koji je, kako kažu, usmeren ka otimaću imovine Srpskoj crkvi u Crnoj Gori.

Sinod SPC je juče podržao Mitropoliju crnogorsku primorsku i eparhije na području Crne Gore u njihovoj borbi za verska prava.

Prethodno je Preldog zakona o slobodi veroisovesti glasovima parlamentarne većine prošao Zakonodavni odbor parlamenta, a vrh vlasti u Crnoj Gori je jasno stavio do znanja da neće odustati od usvajanja pomenutog zakona.

(VIDEO) BRUKA! MILOGORCI SE BOGA NE BOJE! DAN "D" U ČETVRTAK U SKUPŠTINI! Zakonodavni odbor podržao Predlog zakona koji otima imovinu SPC!

VIDEĆE SE KO JE VERA, A KO NEVERA! MITROPOLIT AMFILOHIJE ZAMOLIO poslanike: Nemojte glasati za zakon o slobodi veroispovesti!

Uoči sutrasnje sednice parlamenta, mitropolit Amfilohije uputio je otvoreno pismo državnom vrhu Crne Gore i svim poslanicima, kojim ih pozvao da ne glasaju za Zakon o slobodi veroispovesti, jer, kako je poručio, ovako formulisan vladin Predlog tog zakonskog akta ne zaslužuje da bude razmatran u crnogorskom parlamentu.

Amfilohije je u pismu upozorio poslanike da je predloženi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na Crkvu.

Mitropolit izražava nadu da poslanici neće podržati vladin predlog zakona, koji, kako ističe, grubo diskriminiše Pravoslavnu mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je pre osam vekova osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski.

"Ističemo da naša Crkva ne traži i ne očekuje nikakve privilegije i da nismo protiv pripreme i donošenja novog zakona. Budući zakon se mora pripremiti u aktivnom i odgovornom dijalogu vlade sa crkvama, verskim zajednicama i pravnim stručnjacima, u skladu sa obavezujućim normama međunarodnog prava i Ustava Crne Gore", naglasio je mitropolit.

STAVE TI NOŽ POD GRLO PA KAŽU, BIĆE TI BOLJE! Protojerej Velibor Džomić o sudbini SPC u Crnoj Gori! (VIDEO)

Poručio je da su istinski dijalog i neophodno usklađivanje sa Ustavom i međunarodnim standardima ovoga puta izostali.

Mitropolit u pismu podseća da je MCP izrazila želju i da je o tome zvanično obavestila vladu da želi Temeljni ugovor sa istim obimom prava i obaveza, koje imaju druge verske zajednice, ali da, kako je naveo, vlada nije iskazala spremnost i dobru volju da to učini.

"Iz tog razloga, proces pripreme i donošenja novog zakona je dodatno opterećen kroz narušenu ustavnu ravnopravnost crkava i verskih zajednica i diskriminaciju naše Crkve, jer je, bez ikakve sumnje, novi zakon u funkciji politički nedopustivih pritisaka na našu Crkvu", upozorio je mitropolit u pismu.

Tagovi: