19.01.2020.

12:16

Foto:

Planeta

ORILA SE PODGORICA: SRBIJA I CRNA GORA - TO JE JEDNA FAMILIJA! Vernici plivali za časni krst (VIDEO)

Pre početka plivanja za časni krst na ušću Ribnice u Moraču, okupljeni građani uputili su političku poruku.

- Crna Gora i Srbija — to je jedna familija - skandirali su građani okupljeni na obalama dveju reka u Podgorici.

NAPETO! AMFILOHIJE PORUČIO CRNOGORSKOJ VLADI: Ako ne povučete sramni zakon, rušimo vas! IZ VLADE STIGAO ODGOVOR!

Na gradskoj plaži Sinjavac u Bijelom Polju održano je tradicionalno plivanje za časni krst! Do krsta je prvi stigao Nenad Milićević! Događaju je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, nakon plivanja počela je i tradicionalna regata, prenose Bjelopoljske novosti.

- Sva carstva ovoga sveta koja nisu razumela pravdu ljubavi i istinu božiju su propadala i ništa od njih nije ostajalo - poručio je u besedi u hramu Sv Spasa na Toploj Jovan Vasić.

Uprkos tome, dodao je " i u naše vreme, carstva ovozemaljska planiraju svoje filozofije, ideologije, politike zanemarijući reč i istinu Božiju, ne poznaju reči pokajanja, milosrđa, ljubavi oproštaja, pravde i istine" rekao je Vasić. Nakon liturgije koja je istovremeno služena i u crkvi Svetog arhanglea Mihaila u Starom gradu, iz oba hrama krenule su reke ljudi koje su se stopile u jednu i mirno vijugale prema Škveru svedočeći neslaganje i protest Novljana protiv zakona o slobodi veroispovesti.

Na Škveru je obavljeno osvećenje mora i organizovano plivanje za bogojavljenskim krstom koje su po tradiciji organizovale hercegnovske crkvene opštine i Vaterpolo klub „Jadran veteran". Prvi su do časnog krsta doplovali Nikola Radonić (18) i Igor Baltić (16). Radoniću je ovo druga pobeda od tri dosadašnja učešća, a Baltić se prvi put nadmetao sa još 68 učesnika šo je i rekordan broj.

Najmlađi među njima bio je dvanaestogodišnji Đorđe Vasiljević, a najstarija Ruskinja Laura Fedorova.

Pobednici kažu da temperature mora od devet stepeni a vazduha 14 nije bila veliki izazov – volja i vera su jače, komentarisali su.

I na liturgiji, i u protestnoj šetnji za odbranu svetinja ali i na Škveru bili su predsendik Opštine Herceg Novi, Srevan Katić i potpredsendik Miloš Konjević

Tagovi: