11.05.2020.

11:47

Foto:

Planeta

GOGLOTA SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI! Amfilohije i Joanikije poručili: Zaustavite javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda!

Ističu da je u jednom njenom delu, koji se tiče ukidanja i poništavanja verskih prava građana, ona grubo suprotstavljena obavezujućim međunarodnopravnim aktima koje je Crna Gora ratifikovala i koji su za nju obavezujući.

Izgleda da, osim naredbe, u pravnom poretku Crne Gore ne postoji nijedan drugi akt i, u tom pogledu, je kažu, reč je o događaju bez presedana.

MILOVA VLAST ŽELI DA KLEKNEM PRED NJIMA, ALI BOG JE LEKAR SVIH VIRUSA, PA I OVOG! Moćna poruka Mitopolita Amfilohija posle strašnih milogorskih pretnji!

Podsećaju da je MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka su u prethodnom periodu, u više svojih saopštenja ukazale na političke, ideološke i medijske aspekte poražavajućih ataka na pravo na slobodu veroispovijesti i govora mržnje protiv Crkve, sveštenstva i vernika.

Ukazuju, međutim, da je crnogorska vlast tokom epidemije korona virusa nastavila, kako kažu, surovi obračun sa Crkvom uz zastrašivanje građana i uterivanje straha u njih kao u najgora vremena jednopartijske totalitarne ideologije i režima.

"Vlast je kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije započela javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda Pravoslavne crkve, počev od poništavanja međunarodnog i ustavnog prava na slobodu veroispovesti do prava na slobodu okupljanja", navodi se u zajedničkoj izjavi za podgorički dnevnik Dan.

AMFILOHIJE SA OSTROGA POSLAO JAKU PORUKU MILU I VELJOVIĆU: Mi ćemo poštovati sve mere, a vi gospodo...

Uprkos poštovanju svih zdrvstvenih zaštitnh mera, ističe se u izjavi, crnogorska vlast je, kažu, nažalost kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije, započela "javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda", koja se ogledala u poništavnju međunarodnog i ustavnog prava na slobodu veroispovesti do prava na slobodu okupljanja.

Nabrajajući neustavlno i nezakonito delovanje Uprave policije tokom protekla dva meseca, od 13. mart 9. aprila, za koje kažu da je bilo katastrofalnon, u izjavi se ističe da nijedan verski trenutak, čak i kada su u pitanju sahrane preminulih, nije bio vredan ljudske pažnje i elementarnog poštovanja.

USKORO ĆEŠ NA ISPOVED PRED BOGA! Nove strašne pretnje mitropolitu Amfilohiju u crnogorskim medijima!

"Uprava policije je postupala bez ikakvih pojedinačnih pravnih akata na koje bi se mogla izjaviti žalba ili iskoristiti drugo pravno sredstvo radi zaštite povređenih prava i osnovnih sloboda", navodi se I dodaje da je takvim postupanjem brojnim građanima prekršeno pravo na delotvorni pravni lek predvdviđen Ustavom Crne Gore.

U izjavi se, između stalog ističe, da se u ovom slučaju nikako ne radi o ograničenju prava radi zaštite zdravlja nego o nesrazmernim, usmenim merama i to u obimu koji ne dopuštaju međunarodnopravni akti i Ustav Crne Gore.