23.07.2021.

13:24

Foto:

Planeta

BISERKO TRAŽI DA SE ODMAH UDARI I NA SRBIJU! Sledeći korak je nametnuti Vučiću i Srbiji da moraju Srbe da žigošu kao genonocidaše!

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u svom komentaru odluke odlazećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina kaže da pozdravlja odluku koja je donesena, iako je to trebalo da se dogodi i ranije

"To je došlo sa zakašnjenjem, ali bolje ikad nego nikad s obzirom na meru do koje je otišlo negiranje genocida i svega onog što se dešavalo u BiH od strane Republike Srpske, ali i Srbije. Sledeći korak je nametnuti u Srbiji takvu zabranu zato što je to jedini način da ceo region počne na objektivan način da sagledava šta se dešavalo 90-ih godina", rekla je za N1 Sonja Biserko.

Podsetila je da su svojevremeno Republika Srpska i Milorad Dodik priznali genocid u Srebrenici te da su o tome napravili i izveštaj, kojeg su se naknadno odrekli s argumentom da su bili pod pritiskom međunarodne zajednice.

"Međutim, i sad će biti pod pritiskom međunarodne zajednice da to ponovo prihvate. A to je jedini način da se otvori neka perspektiva u BiH"”, komentirala je Biserko.

Zaključila je da predsednik SNSD-a Milorad Dodik svakodnevno radikalizuje svoju političku poziciju.

A, da genocida u Srebrenici nije bilo dokazala je i Nezavisna međunarodna komisija na čelu sa Gideonom Grajfom, čije ćemo izveštaj u celosti objaviti u štampanom izdanju Informera u ponedeljak 26. jula. Više informacija o tome OVDE.