• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer.rs

23.07.2021

11:24

INCKO OSTVARIO PRETNJU, nametnuo zakon kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici!

Reuters

Balkan

INCKO OSTVARIO PRETNJU, nametnuo zakon kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici!

Podeli vest

Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida

Zakon koji čini sastavni deo ove Odluke stupa na snagu odmah, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Kancelarije visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Izmene zakona prenosimo u celosti:

ZAKON O DOPUNI KRIVIČNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE

član 1

(Izmena člana 145a)

U Krivičnom zakoniku Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07, 8/10, 47/14, 22/15, 40/15 i 35/18), u članu 145a, posle stava (1), dodaju se novi stavovi (2) do (6) koji glase kao u nastavku:
„(2) Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju usmerenu na grupu lica ili člana grupe utvrđene rasom, kožom, religijom, poreklom ili nacionalnom ili etničkom pripadnošću, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično delo iz stava (1) ovog člana ,, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(3) Ko javno odobrava, poriče, grubo umanjuje ili pokušava opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu sa Poveljom Međunarodnog vojnog suda priloženom Londonskom sporazumu od 8. Avgusta 1945. ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodni krivični sud ili sud u Bosni i Hercegovini, protiv grupe lica ili člana grupe utvrđene rase, boje kože, religije, porekla ili nacionalnog ili etničkog porekla, na način koji bi mogao da podstakne nasilje ili mržnju.usmeren protiv takve grupe lica ili člana te grupe kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(4) Ko učini krivično delo iz st. (1) do (3) ovog člana učinivši tako da javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale ili ih distribuira, kazniće se zatvorom najmanje jednom godine.

(5) Ako je krivično delo iz st. (1) do (3) ovog člana izvršeno na način koji može poremetiti javni red i mir ili je preteće, nasilno ili uvredljivo, učinilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od rok ne kraći od tri godine.

(6) Ko dodeljuje priznanje, nagradu, spomenik, bilo koji podsetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi koja je osuđena za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin ili imenuje javni objekat kao što je ulica, trg, park, most, institucija, institucija, opština ili grad, naselje i naselje, ili slično, ili registruje ime po ili prema licu osuđenom za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu za genocid , zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, kazniće se zatvorom od najmanje tri godine. "

Stav (2), koji postaje stav (7), menja se i glasi:
„(7) Izvršilac krivičnog dela iz st. (1) do (4) ovog člana koji je službeno ili odgovorno lice ili zaposlenik u vladinoj instituciji ili bilo kom organu koji se finansira iz javnog budžeta kazniće se kazna zatvora najmanje tri godine “.

Član 2

(Stupanje na snagu)

Ovaj zakon stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja na službenoj veb stranici Ureda visokog predstavnika ili jednog dana nakon objavljivanja u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", zavisno od toga šta pre nastupi, navodi se u odluci OHR-a.

A, da genocida u Srebrenici nije bilo dokazala je i Nezavisna međunarodna komisija na čelu sa Gideonom Grajfom, čije ćemo izveštaj u celosti objaviti u štampanom izdanju Informera u ponedeljak 26. jula. Više informacija o tome OVDE.

 

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
HN

pre 2 godine

Поменути је поднео оставку и оставка је прихваћена у СБ УН!

car

pre 2 godine

Au ..sad videti slinavog Vulina kad ga pitaju a dok bude u Bosni jel bilo genocida sta ce reci...axaxaxaxax

Pera lozac

pre 2 godine

A ti si posrani car dembilu jedan u glavi imas izmet umesto mozga

milankukic

pre 2 godine

citam komeentar car i neznam dali je on lud ili pijan ali je budala Inckove reci nemaju nikakvu tezinu jer je pree dva meseca poidneo ostavku tako da moze samo svijoj MAMIda namece zakone jeedna obicna nacisticka budala plkacena od nacistickog lobija

Baća

pre 2 godine

Sada je jasno sve u vezi Incka. On je eksponent okupacionih sila u BiH, kada je reč o Republici Srpskoj. Dakle. Nezavisna komisija na čelu sa Jevrejinom Gideonom Grajfom je utvrdila da u Srebrenici NIJE bilo genocida, za razliku od političkog suda pod imenom Haški tribunal koga su finansirale i instruirale zapadne sile. Srpska ne mora da sprovodi Inckov zakon i to je samo novi doprinos ovog čoveka, dobro plaćenog, raspadu BiH.

djordje anunaki

pre 2 godine

Incko je vreca govana, jedina korist od njega bi bila, da se nadjubri neka vocka.

Perica

pre 2 godine

Zakasnio si šiceru međunarodna komisija je već rekla svoje a ti svojim odlukama možeš da obrišeš .........

sun cu

pre 2 godine

Covek je totalno lud,negira nalaze desetak eminentnih strucnjaka vezanih za genocid!!!!Samo raspiruje mrznju medju narodima kao nikada ne bi bilo mira,inace odakle mu to da menja zakon kada je dao ostavku i SB UN je usvojila,njega treba na dozivotnu a ne Mladica i ostale Srbe!!!!

Mitrofan Fustić Morija iz Kara

pre 2 godine

За крст часни и слободу златну.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija