28.09.2021.

19:34

Foto: Printscreen

Planeta

KAVČANI PALI ZBOG TRI TONE DROGE! Ovo su detalji međunarodne operacije!

Međutim, noviji podatak ovih delovanja policije u međunarodnoj saradnji javlja se i to da su uglavnom na udaru Europola bili članovi kavačkog klana, piše DAN.

Mediji u Sloveniji navode da upravo je slovenački organak kavačkog klana onaj deo koji čini većinu procesuiranih u ovoj akciji.

Europol je predstavio detalje međunarodne operacije u kojoj je učestvovalo osam zemalja. Najviše je prijavljeno u Sloveniji, to je slovenski deo klana Kavač, navode tamošnji mediji.


Nezapamćena međunarodna operacija u kojoj je učestvovalo osam zemalja dovela je do podnošenja krivičnih prijava protiv 61 osumnjičenog iz balkanskog narkokartela koji je Evropu preplavio kokainom, javlja Europol.

Uhapšeno je njih 23, a među njima ima i državljana Crne Gore.

Tokom dve godine zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 612.000 eura, 324 kilograma marihuane, devet luksuznih vozila i pet motocikala.

Ove akcije u saradnji sa Europolom sprovele su policije Španije, Hrvatske, Srbije, Nemačke, Slovenije, BiH, SAD i Kolumbije.

Kriminalci sa Balkana


Kako objašnjavaju iz Europola, kriminalna organizacija delovala je u više država a sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Europol je u julu 2020. osnovao Operativnu radnu grupu kako bi okupio sve uključene zemlje radi koordinacije zajedničke strategije za rušenje cele mreže. Od tada je Europolu omogućen kontinuiran razvoj i analiza obaveštajnih podataka za podršku terenskim istražiteljima – navode oni.

Veliki uvoz kokaina


Naime, španski istražitelji sumnjaju da je ovaj kartel pripremao veliki uvoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu u proljeće ove godine.

Uvedene su posebne mere nadzora dok su se kriminalci kretali napred - nazad između Španije i Južne Amerike kako bi finiširali detalje o uvozu kokaina od preko 1,25 tona. Istraga je ubrzana u martu ove godine kada su čelnici ovog kartela otputovali u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Ovo je bila prevelika prilika da bi organi reda propustili: u ranim jutarnjim časovima 10. marta 2021, službenici španske nacionalne policije izveli su istovremene racije u nekoliko gradova uhapsivši trinaest osoba, uključujući dva glavna čoveka i policajca koji su sarađivali sa kriminalnom organizacijom – navode u Europolu.


Među uhapšenima bili su i N. P. (1973), visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu, J. J. (1964), državljanin Republike Srbije sa boravištem u Španiji, R. B. (1988) i M. M. (1987) iz Beograda, kao i S. P. (1980) iz Ćuprije.

U nastavku akcije u maju 2021. godine Nacionalna policija je u Sloveniji optužila još 48 pripadnika organizovane kriminalne grupe zbog umešanosti u distribuciju kokaina i marihuane širom Evrope. Ukupno 10 osumnjičenih je uhapšeno.