26.10.2021.

17:44

Foto:

Planeta

PRESTANITE DA DEMONIZUJETE SRBE, MOSKVA NIKAD BRUTALNIJA! Rusija najavila "sadržajnu raspravu" u SB UN!

Kao jedan od garanta Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine, radujemo se sadržajnoj raspravi o stanju stvari u ovoj zemlji tokom debata zakazanih za 2. novembar u Savetu bezbednosti UN-a.

Sa svoje strane ističemo kategoričku neprihvatljivost i jasan antidejtonski karakter politike demonizacije srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, koju s istrajnošću sprovode određene unutrašnje bosanske i spoljne snage. Smatramo neophodnim da upozorimo da je ovakva provokativna linija ispunjena najnegativnijim posledicama, za koje će odgovornost pasti isključivo na pleća njenih autora. U sferi međunarodnih odnosa, pretnje primenom jednostranih sankcija su nezakonite i nedostojne.

PRIMENA USTAVA BIH Banjaluka koristi isključivo pravna sretstva, Sarajevo poziva na rat

Podsećamo, Dejton je ravnopravnost tri državotvorna naroda i dva entiteta sa širokim ovlaštenjima sadržanim u Mirovnom sporazumu. Potreban je konstruktivan dijalog o svim aktuelnim pitanjima domaće političke agende, uključujući i reformu izbornog zakonodavstva. Pretpostavljamo da unutar Bosne i Hercegovine treba razviti odgovarajući algoritam u skladu sa težnjama njenih naroda, koji trebaju osigurati adekvatnu legitimnu zastupljenost na svim nivoima vlasti u skladu sa dejtonskom logikom. Nametanje recepata spolja ne može imati pozitivan efekat.

IZETBEGOVIĆ I ZVIZDIĆ BI DA VLADAJU SRPSKOM! Skandalozno pismo protiv Dodika uputili u EU i SAD

Pozivamo na hitan prekid destruktivnog mešanja u unutrašnje stvari suverene Bosne i Hercegovine. Pokušaj da se koristi mehanizam Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira za rešavanje nedejtonskih pitanja očigledno je štetan za ovu multilateralnu instituciju, koja je nedavno u velikoj meri diskreditovana kršenjem prakse konsenzusa, navodi se u saopštenju.