• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.10.2021

17:24

PRIMENA USTAVA BIH Banjaluka koristi isključivo pravna sretstva, Sarajevo poziva na rat

Printskrin video

Balkan

PRIMENA USTAVA BIH Banjaluka koristi isključivo pravna sretstva, Sarajevo poziva na rat

Podeli vest

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ upoznao je danas u Zagrebu specijalnog izaslanika Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, istakavši opredeljenost Republike Srpske za poštovanje najvišeg normativnog akta BiH

- Brojna nametanja od visokih predstavnika, pokušaji prekrajanja političkog sistema od Ustavnog suda BiH, kao i konstantno razvlašćivanje Republike Srpske, dovelo je u situaciju srpsku vlast na čelu sa Miloradom Dodikom da moraju nešto učiniti kako bi sačuvali ustavnu poziciju stečenu u Dejtonu i definisanu u Ustavu BiH - istakao je ambasador Vranješ, prenosi RTRS.

Foto: Informer

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ


Vranješ je naglasio da je poslednja odluka Valentina Incka dovela do ograničenja slobode govora srpskog naroda u BiH što je bila "kap koja je prelila čašu" i upitao Palmera kako bi reagovali građani SAD kada bi im neko ukinuo pravo na slobodu govora definisanu Prvim amandmanom Ustava SAD.

Kao odgovor na ograničavanja prava srpskog naroda i razvlašćivanje, rekao je ambasador BiH u Hrvatskoj, Republika Srpska se poziva na tekst Ustava BiH koji je najviši opšti pravni akt na snazi u BiH i koji bi trebalo da budu iznad svih zakona kao i nametnutih odluka.

Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik Stejt departmenta Metju Palmer



- Sa druge strane, iz Sarajeva, čujemo isključivo pozive na rat kada spomenemo primenu Ustava BiH, kao da tamo taj isti Ustav nije na snazi. Na to sve deo međunarodne zajednice potpuno se oglušio. Izostale su kritike usmerene na one političare koji ne žele dijalog nego jedini izlaz vide u ratu - ukazao je Vranješ.

On je podsetio Palmera da Republika Srpska i Milorad Dodik pozivaju na dijalog više od 15 godina, počevši od dijaloga o pravosuđu, zatim dijalog o zakonu o Ustavnom sudu koji bi sprečio dalja preglasavanja pa do poslednjeg poziva na dijalog strana i konstitutivnih naroda o mogućim rešenjima za BiH iz maja ove godine, na šta su se partneri iz FBiH oglušili, a nismo videli ni da je međunarodna zajednica podsticala taj dijalog.

- Danas kada Republika Srpska nema izbora nego da pravnim i političkim sredstvima pokuša da povrati ustavnu poziciju, dobijemo pozive na rat, a ne dijalog - istakao je Vranješ.

Metju Palmer upoznao je ambasadora Vranješa o svojim aktivnostima prvenstveno o temi izbornog zakonodavstva u BiH i izrazio optimizam da će strane u Federaciji BiH, ipak, pronaći zajednički jezik po pitanju izmena izbornog zakona, bez obzira na to koliko taj proces bude bio izazovan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija