10.03.2022.

14:38

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

ŠMIT SA BERBOK O BOSNI: O granicama se ne može pregovarati

- Svako u ovoj zemlji može živeti kako želi i gde želi - u miru - kazao je Šmit, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

- Poseta ministarke Berbok je, pre svega za ljude u BiH, jedan dokaz da međunarodna zajednica i dalje ovaj region drži na oku i posmatra, naročito u ovim teškim vremenima. Jedinstveni smo da evropska integracija BiH može biti jedini put za njenu budućnost, a put BiH ide preko stabilnosti i potrebno je sigurno okruženje ako se dese neophodni koraci - rekao je Šmit.

On je kazao da vidi da je proaktivna uloga Nemačke i drugih država u veoma dobrom okviru i okruženju.

- Hvala Nemačkoj što trajno podržava sigurnost i teritorijalni integritet BiH i integraciju BiH u evropske strukture - dodao je Šmit.

On je naglasio kako treba jasno reći i postaviti se na stranu protiv korupcije i onih koji žele da ovu zemlju vide disfunkcionalnu i podeljenu.

- Zbog toga se zahvaljujem Vladi Nemačke što je stala na tu stranu i što će sigurno stati i suprotstaviti se onim koji podrivaju ovu zemlju - kazao je Šmit.

Informer

Analena Berbok


Prema njegovim rečima, tu u blizini se nalazi Parlamentarna skupština BiH i u njoj treba da se donose odluke.

- Međutim, premalo ih je doneto i premalo ih se donosi. Apelujemo da se donesu odgovarajuće odluke - istakao je Šmit.

On je naveo da će OHR i EUFOR dati doprinos za demokratiju u ovoj zemlji.

- Povrede ljudskih prava koje su se događale se ne smeju preneti na naredne generacije i ne smeju se politizovati. Svi zajedno treba da rade na tome - civilno društvo, parlament, mladi i svi mi. Ja u tome vidim svoj zadatak - kazao je Šmit.