14.03.2022.

15:47

Foto: Fotoilustracija/Printskrin

Planeta

INFORMACIJE O PADU LETECILE U ZAGREBU KONTRADIKTORNE! Mediji: Hrvatska pokazala koliko je SLABA i da nema PVO sisteme!

Prvog dana, podsećaju, bila je objavjena informacija da je reč o izviđačkom dronu, a predsednik država Zoran Milanović je tada rekao da je to "ozbiljan incident, ali da se ne tretira kao pretnja Hrvatskoj".

Kasnije je premijer Andrej Plenković rekao da je reč o "ozbiljnoj pretnji, da se tako nešto ne može tolerisati i da Hrvatska mora da zaštiti svoje nebo pre nego što dobije kupljene borbene avione tipa Rafali".

Zagrebačka N1 tv. u analizi ovog događaja konstatuje da čudi i informacija da je na dronu bila bomba i da su pronađeni fragmenti eksploziva.

O tome je, naime, govorio predstavnik MORH-a gostujući na javnoj televiziji, dok drugi iz tog rešora to nisu spominjali u svojim gostovanjima.

Ministar odbrane Mario Banožić je juče potvrdio da su pronađeni fragmenti aviobombe, ali nije jasno kako je i gde eksplodirala, koje je veličine bila, da li je bila namenjena Zagrebu i Hrvatskoj i šta se sa njom dogodilo.

Takođe, juče se pojavila i neslužbena informacija da je dron imao eksploziv težine i do 120 kilograma, koji je eksplodirao u zemlji, nakon što je letilica pala na Jarun u blizini studentskog doma.

Drugi stručnjaci su, međutim, prenosi N1, sumnjičavi prema tome i na neki način, kako navode, ismejavaju tu teoriju.

Ti stručnjaci kažu da je došlo do eksplozije, krater bi bio mnogo veći i od letilice bi ostali samo komadići.

Ova situacija, konstatuje ovaj mediji, pokazala je koliko je Hrvatska ranjiva i nezaštićena, kao i da nema sistem protivvazdušne odbrane.

Jasno je, kažu, da je Hrvatska u jednoj izrazito nezavidnoj situaciji, a Plenković je rekao da će od SAD-a tražiti protivraketni sistem Patriot.

Pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, penzionisani general Ivan Selak kaže, pak, da je gotovo siguran da u ostacicima letilice nisu pronađei fragmenti aviobombe, jer, kako ističe, da je bombe bilo "danas ne bi bilo pola krila studentskog doma" koji se nalazi u blizi njenog pada.