02.10.2022.

19:01

Foto: Beta

Planeta

MILANOVIĆ REZIGNIRAN! HRVATIMA NEMA SPASA, OSTAĆE IH TEK KOJA HILJADA! Majstore, a da zamolite Srbe da vas spasu, ne bi to bilo prvi put?!

Budući da se i ovi izbori u BiH održavaju po starom izbornom zakonu moglo bi se ponoviti da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvata u vlasti, a Milanović kaže da štogod da bude za Hrvate opet neće biti dobro.

- Dokle god je moguće da neko Hrvatima bira predstavnike u vlasti, to se zove prevara i to je trenutno na delu. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska kao celina, kao totalitet spoljne politike, ne radi dovoljno - rekao je Milanović, preneo je zagrebački Večernji list, u izdanju za BiH.

Komentarišući najave da bi visoki predstavnik Kristijan Šmit mogao da isksoristi bonska ovlašćena za izmenu izbornog zakona, Milanović kaže da Hrvati ne smeju da zaviše o "nečijoj dobroj volji" i "o milosti nekog činovnika".

- To je neizdrživa situacija - rekao je Milanović i izrazio bojazan da će broj Hrvata u BiH "na kraju pasti na par hiljada".

On je za političare u BiH, posebno za Željka Komšića rekao da su "prevaranti" i da "im se ne može verovati".

Oni, dodao je, koriste činjenicu da Hrvata ima malo i da, ako se hrvatska prava ne zaštite institucionalno, "njima nema spasa".

Srpska, podsetimo, smatra da Hrvati imaju pravo da zahtevaju jednaka prava kao i ostala dva konstitutivna naroda u BiH, kao i da  "povlađivanje američke i briselske administracije željama muslimana dugoročno destabilizuje BiH.

Iz Banjaluke godinama poručuju da je problem jednog naroda u BiH problem svih, a da ignorisanje preglasavanja jednog naroda BiH gura u dugoročnu nestabilnost i odgovornost za to snosiće oni koji to ne žele da vide i da reše.

Da nije bilo Srba, Hrvatska i Hrvati ne bi ni pstojali!

E, sad, možda bi Milanović i Hrvati iz BiH mogli da zamole Srbe da ih spasu. Ne bi im to bilo prvi put!  
Čisto da podsetimo Milanovića, Srbi su najpre 1918. spasili Hrvate, a da Hrvatska nije ušla u prvu Jugoslaviju da danas ne bi postojala.
Srbima bilo ponuđeno da uzmu Slavoniju, BiH, Liku i deo Dalmacije i stvore srpsku državu. Istra i drugi deo Dalmacije bio je obećan Italiji. Ono malo Hrvatske, tzv. regija Hrvatska (Zagorje i oko Zagreba) trebalo je da ostane u sklopu Mađarske, objasnio je svojevremeno vodeći hrvatski istoričar, dr Tvrtko Jakovina.
Da je Srbija tada pristala, danas bi tzv. Hrvati iz Zagreba i Zagorja bili Mađarska provincija i relikt prošlosti, a ostatak katoličkog stanovništva iz Dalmacije, Slavonije, Like i BiH bi bio ono što u stvari i jesu - Srbi katolici.
Srbi su spasli Hrvate iz Bosne i 1993. godine. Tada je Vojska Republike Srpske kroz svoje položaje propustila je, prihvatila, nahranila, smestila i izlečila više hiljada hrvatskih vojnika i civila koji su bežali iz srednje Bosne kada su ih najurili mudžahedini i Armija BiH! 
Svi transportovani dalje, većinom u Hrvatsku, a mnogi su se kasnije vratili u vojsku. Neki od njih su verovatno učestvovali u operacijama, dve godine kasnije, kada su se Srbi povlačili iz ovih krajeva i kada se situacije obrnula. Tada milosti za svoje spasioce baš i nisu imali.