11.12.2022.

13:24

Foto: Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

BAKIR ODBIJA DA PRIZNA PORAZ! Dodik sa HDZ-om i "osmorkom" pravi VELIKU KOALICIJU, Izetbegović očajan - MOLI KOMŠIĆA ZA POMOĆ!

Bakir Izerbegović se obratio novinarima nakon što je osam stranaka Bošnjačko-građanskog bloka prethodno dogovorilo koaliciju sa HDZ-om BiH, a u subotu su, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, potvrdili da će njihov partner na državnom nivou biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izetbegović je rekao novinarima u Sarajevu da je sve ovo rezultat ucene lidera HDZ-a Dragana Čovića od kojeg, kako tvrdi, ne može biti ništa dobro.

"Lažu sami sebe oni koji uđu u ovu koaliciju. Uostalom, ne bih ni rekao da će je formirati", izjavio je Izetbegović, podsetivši kako je SDA u saradnji sa Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića dobio kontrolni paket u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i time mogućnost da presudno utiče na uspostavljanje izvršne vlasti u tom entitetu.

On tvrdi da je isključena mogućnost da se Komšić, kojeg je nazvao "ponosnim čovjekom", pridruži "osmorci" i time odluči o odnosu snaga u Domu naroda. Izetbegović je rekao da SDA ne planira blokade, već poziva izborne pobednike u koaliciju, a odgovornost za eventualnu blokadu uspostavljanja vlasti prebacio je na "one koji pokušavaju da svrgnu izborne pobednike".

Izetbegovićeva teza je da su u takvim okolnostima jedini realni koalicioni partneri na bošnjačkoj strani njegovi SDA i DF, a pridružuje im se i SDP BiH, iako je lider te stranke Nermin Nikšić ranije potvrdio da će ostati čvrst partner i lider „osmorke”.

Dragan Čović je prošle nedelje odbacio svaku mogućnost razgovora sa SDA, a za narednu nedelju najavio novu rundu pregovora sa „osmorkom“ i Dodikom, odnosno dogovor o programu koji bi nova vlast trebalo da sprovede, kao kao i o raspodeli ministarskih pozicija na državnom nivou kao i u Federaciji Bosne i Hercegovine.