08.01.2023.

19:01

Foto:

Planeta

SARAJEVO I ZAPAD MOGU SAMO DA JE MRZE - SRPSKA JE POBEDA! Dodik jasan, neće sud da određuje kada je stvorena neka država!

- Kada sam 1992. godine dizao ruku na odlukama prve Skupštine Republike Srpske, ni sanjao nisam da ću 31. godinu kasnije ovde govoriti. Dan kada smo sa ponosom doneli tešku i neizvesnu odluku o formiranju Republike Srpske, jer drugog izbora nismo imali. Bili smo jedinstveni bez obzira na političke partije, ideologije - poručio je Dodik, prenosi RTRS. 

On je dodao da je ponosan na generaciju političara koja je stvorila Republiku Srpsku. 

- Prihvatili su ulogu velikomučenika, i danas neki od njih su u svetskim kazamatima. Oni su u programu objedinili srpski narod, a ujedno i pobegli od stradalničkog, jer Republika Srpska je pobeda - naglasio je Dodik. 

Dodik je poručio da Srbi nikada nisu prestali da se bore za slobodu. 

- 'Da su Srbi hteli BiH te 1992. Srba bi ovde bilo tek u malim postocima kao što ih danas ima u FBiH - rekao je Dodik. 

Snaga Republike Srpske i Srbije je, kako je istakao, u volji naroda. 

- Svet se promenio i ništa više nije isto. Ponosni smo na našu istoriju, i voleo bih da nas je više među živima. Jasenovac je živa rana našeg naroda -,rekao je Dodik. 

Akademiji su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Vladimit Orlić, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skuštine Nenad Stevandić, episkop banjalučki Jefrem i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Takođe, tu su bili i ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, kao i članovi Vlade Srbije.