19.01.2023.

10:32

Foto: AP/Photo

Planeta

IZLIVA SE DRINA! Građani UPOZORENI da BEŽE OD OBALE, formira se ODBRANA OD POPLAVA, tri NASELJA na NAJVEĆEM UDARU!

Agencija za vodno područje reke Save prati hidrološku situaciju u zemlji, a tokom protekle noći došlo je do porasta vodostaja u Bosni i Hercegovini. Najkritičnije je jutros stanje na Drini, dok je na ostalim rekama stanje stabilno.

Trend porasta vodostaja beleži se na Savi, Vrbasu, Bosni u vodotoku u Kaknju i Visokom, Krivaji, Drini i Uni. Drina se izlila na pojedinim mjestima u gornjem toku, na jednom mestu u Ustikolini i kod izletišta Zupčići kod Goražda. Takođe, Drina preti u donjem toku.

"Vodostaj reke Drine juče je rano juče na mernoj jedinici Radalj iznosio 420 centimetara i u protekla 24 časa porastao je za 183 centimetra", rekao je Srni samostalni stručni saradnik za organizaciju i obuku objekata JU Slaviša Birčaković.

On je dodao da je protok Drine u Hidroelektrani "Zvornik" jutros u šest sati iznosio 1.871 kubni metar u sekundi.

„Vodostaj Drine ima dalju tendenciju rasta, a za danas popodne je najavljen protok veći od dve hiljade i dvesta metara kubnih u sekundi, što može dovesti do delimičnog izlivanja ove reke u priobalju – u Janji, Amaliji i Popama“, rekao je Birčaković.

On je rekao da bi vlasnici objekata neposredno uz Drinu trebalo da uklone materijalna dobra koja bi mogla da budu poplavljena.

Uvodi se redovna odbrana od plavljenja reke Drine na 450 santimetara, a reke Save na 970.