• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.01.2023

15:21 >> 10:57

DRAMATIČNI SNIMCI NABUJALIH REKA U SRBIJI! Deo brda pao na automobil, vanredna situacija u Novom Pazaru, Brusu i Tutinu (FOTO, VIDEO)

RINA

Vesti

DRAMATIČNI SNIMCI NABUJALIH REKA U SRBIJI! Deo brda pao na automobil, vanredna situacija u Novom Pazaru, Brusu i Tutinu (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Nakon Prijepolja, reka Lim čiji vodostaj raste iz sata u sat, ogromne probleme pravi i u Priboju. Voda se izlila na nekoliko mesta, a preti da ugrozi i pojedine stambene objekte koji se nalaze u slivu reke

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju i Sjenici proglašena je vanredna situacija. Iz Crne Gore stižu novi obilni dotoci, pa je na Limu podignut još jedan nasip - da zaštiti Brodarevo.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, "Srbijavoda" i opština, obezbeđuju mesta gde se, tokom dana, očekuje vrh poplavnog talasa.

Vanredna situacija i u Brusu i Tutinu

Zbog obilne kiše i izlivanja reka, u Prijepolju, Brusu, Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru proglašena je vanredna situacija, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Kako navode, traga se za dve osobe nizvodno od reke Trnavice, a angažovani su specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi iz Novog Pazara i Kraljeva i Užica.

Do sada je evakuisano ukupno 27 osoba i to devet na teritoriji opštine Sjenica, sedam na teritoriji opštine Prijepolje, četiri na teritoriji opštine Priboj i jedna petočlana porodica u Brodarevu i dve osobe iz stambenog objekta zbog izlivanja reke Raške (Novi Pazar).

Dodatno, 16 radnika hladnjače La Vita-Vino Zuta u Brusu, evakuisano je zbog prodora vode u prostoriju hladnjače.

Na terenu je 80 vatrogasaca-spasilaca sa šest čamaca, 15 vatrogasnih vozila i 21 pumpa za crpljenje vode.

Na terenu je šest specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi i to u Novom Pazaru, Užicu, Kraljevu, Tutinu, Raškoj, Prijepolju.

Bilo je ukupno 29 crpljenja vode u Novom Pazaru, Prijepolju, Kruševcu i Čačku.

Srbijavode: Vanredna odbrana od poplava uvedena na više reka

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak na Vodnoj jedinici "Ibar- Kraljevo, Novi Pazar", sektor "M.12", objavile su danas Srbijavode.

Na Bjelici, Moravici i Rzavu, na Vodnoj jedinici "Zapadna Morava – Čačak“ sektor "M.13" na slivu reke Zapadne Morave, takodje je proglašena vanredna odbrana od poplava.

Redovna odbrana proglašena je na Vodnoj jedinici "Drina – Loznica“ sektor "S.6" kod Loznice i na sektoru "S.7" kod Ljubovije.

Vanredna odbrana od poplava na snazi je na Vodnoj jedinici "Lim- Prijepolje", dodale su Srbijavode na svom sajtu.

Na slivu Južne i Velike Morave, vodostaji na svim rekama su ispod granice redovne odbrane, "dok su sve brane sa akumulacijama spremne da prime poplavni talas".

Borba sa poplavom u opštini Zvečan

Borba sa poplavama meštana u opštini Zvečan traje od ranih jutarnjih sati, uprkos velikoj borbi i pomoći nadležnih služi jake bujice je nemoguće sprečiti i mnoge kuće u Žerovnici su poplavljene.

Stanovnici opštine Zvečan u razgovoru za Kosovo onlajn kažu da ovakve poplave ne pamte i strahuju da će im sve biti poplavljeno.

Jedan od meštana Žerovnice je rekao da je voda već u podrumu i da strahuje da će sve u njemu biti uništeno.

- Od jutros se borimo, ali je situacija teška. Poplavljen mi je podrum, u njemu se nalazio alat, trimer, zamrzivač, zimnica. Baš je teška situacija - rekao je on.

Stariji čovek iz mesta Joševik kaže da ovakvu poplavu ne pamti u poslednjih 30 godina.

- Pre nego što je jezero Gazivode napravljeno bila je poplava. Od kada je jezero napravljeno i klima se promenila i nije bilo toliko padavina. Polavljena mi je njiva, ovde gde su kokoške sve je pod vodom - kazao je.

Jaka kiša na severu KiM pada od sinoć bez prestanka, a teška situacija je i u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić gde je došlo do izlivanja reke Ibar.

Ministar Gašić se uputio u poplavljena područja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić se nakon sednice vlade uputio u obilazak poplavljenih područja.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić informisali su danas članove Vlade o trenutnoj situaciji u područjima ugroženim poplavama.

Potpredsednik Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije na terenu, a da su svi kapaciteti vojske stavljeni na raspolaganje.

Deo brda pao na automobil

Kako je objavljeno na Instagram stranici 192_rs, deo brda pao je na automobil u mestu Kominje, kod Novog Pazara. Na svu sreću, kako se navodi, nema povrđenih.

Izlio se Ibar u Kosovskoj Mitrovici, preko 50 poplavljenih kuća u opštini Zvečan

Komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirović kaže da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte ni najstariji stanovnici Zvečana.

- Situacija je najteža u poslednjih 50 godina. Imamo velikih problema sa bujicama, a nivo reke Ibar je u porastu na gotovo svim tačkama. Sve je ugroženo. Više od 50 kuća je poplavljeno, trenutno je najteže u Grabovcu gde je došlo do velikog klizišta koje je počupalo i bandere i sreća je što bandere nisu pale na kuće, jer bi bilo i nastradalih - rekao je Radomirović.

Ističe i da su angažovane sve ekipe, ali i da nadležne službe ne mogu sve da postignu jer stalno dobijaju nove prijave građana.

Put kojim se iz severne Kosovske Mitrovice i Zvečana ide za Zubin Potok je blokiran zbog odrona i trenutno je neprohodan, a kako javlja Kosovo onlajn u toku su pokušaji da se put osposobi i očekuje se dodatna mehanizacija.

Uvedena vanredna situacija u Novom Pazaru

Štab je doneo i odluku da se na teritoriji Novog Pazara proglasi vanredna situacija zbog poplava.

Štab apeluje na građane da izbegavaju kretanje i zadržavanje u blizini reka i drugih vodotokova, kao i da ne prelaze preko improvizovanih mostova.

Obaveštavaju učenike srednjih škola na teritoriji Novog Pazara koji žive u ugroženim područjima da se oslobađaju obaveze dolaska na nastavu u toku druge smene.

Gradi se još jedan zaštitni pojas u Brodarevu

Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, kaže za RTS da je Lim trenutno na kvoti od oko 350 centimetara.

Prema njegovim rečima, direktor "Srbijavoda" Goran Puzović, dao je naredbu da se uradi još jedan zaštitni pojas u Brodarevu kojim će se štititi tridesetak kuća.

Foto: Rina

Kaže da se Prijepolje, svakim porastom vodostaja Lima, plavi na četiri lokacije.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da je Brodarevo najugroženija tačka od poplava  i da se preduzimaju sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

Dupljak: Uvedena vanredna situacija u Novom Pazaru

Ismail Dupljak šef odeljenja za vanredne situacije istakao je da su preuzete preventivne mere zaštite od poplava.

- Mi smo preuzeli sve mere, jutros smo se sastali i razgovarali smo o tome nakon čega smo krenuli da radimo na terenu. Verujte, odjednom je krenula velika bujica na svim rekama i jednostavno je nemoguće bilo da zatvorimo na desetine takvih slučajeva gde su se reke izlile - rekao je Dupljak.

Traga se za dve osobe u Novom Pazaru

U novopazarskom naselju Čermidžinica došlo je do tragedije u trenutku kada je jedan muškarac upao u nabujalu Trnavicu.

 

Kako je tačno do nesreće došlo utvrdiće istraga, ali svedoci kažu da se sve desilo u trenutku. Dok su spasioci potrčali prema čoveku, njega je već matica povukla ispod vode. 

Strahuje se da je u mutnoj vodi nabujale Trnavice nestala još jedna osoba.

Foto: A.G.

 

Nabujale reke u Novom Pazaru, izlila se reka Raška

Kiša koja je padala tokom noći dovela je do porasta vodostaja novopazarskih reka i izlivanja Raške u naselju Jerka.Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Novog Pazara Ismail Dupljak rekao je za radio "Sto plus" da se duž svih vodotokova u gradu nalaze građevinske mašine koje intervenišu na kritičnim lokacijama.

- Mašine su na terenu od ranog jutra. Imamo koordinaciju sa Sektorom za vanredne situacije, tako da za sada kontrolišemo situaciju. Došlo je do izlivanja reke Raške kod restorana Saz. Sektor je intervenisao i radi se na daljoj sanaciji terena i rečnog korita - kazao je Dupljak, prenosi Beta.

 

 

Dodao je da se situacija prati i da su, čekajući poplavni talas, obezbeđene najrizičnije deonice. Kiša u Novom Pazaru pada od srede popodne, a meteorolozi najavljuju da će prestati tokom dana.

 

Novi Pazar: Uvedena vanredna odbrana na rekama Raška i Jošanica

Uvedena je vanredna odbrana na rekama Raška i Jošanica na teritoriji Grada Novog Pazara.

 

 

Raška je prilično nadošla za vrlo kratko vreme, kažu nadležni.

Ibar je još uvek u granicama redovne odbrane kod varoši Raške.

Izlio se Vidrenjak u Tutinu

Došlo je do izlivanja reka i potoka u Tutinu. Vidrenjak se izlio u centru grada kod autobuske stanice, ali i na ulazu u Tutin iz pravca Mehovog Krša. Ekipe su na terenu i procenjuju opasnost.

 

 

Bjelica preti da se izlije, duž čitavog toka vodostaj u porastu

Vodostaj reke Bjelice je u porastu duž čitavog njenog toka, a izlivanje reke je registovano na poljoprivrednom zemljištu u pojedinim naseljenim mestima, u selima Živica, Turica i Puhovo.

- Jedna porodica je iseljena i u dva domaćinstva je voda ušla u dvorište. Narednih nekoliko sati je presudno, ako nivo vode nastavi da raste situacija će biti izuzetno teška - rekao je za RINU Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Foto: RINA

Usled opasnosti od poplave, ugrožena su i dva putna pravca u Viči i Guči,

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na reci Bjelici u Guči otkazano je zbog apela nadležnih republičkih organa i vremenskih neprilika kao i najavljenih pojačanih padavina.

I dalje kritično u naselju Bukreš u Sjenici

Skoro 48 sati u Sjenici meštani se bore sa poplavama, usled izlivanja reke Grabovice. I dalje je kritično u naselju Bukreš gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Celu noć su dežurilali pripadnici Sektora za vanredne situacije, ali i meštani kako bi se ublažile posledice, javlja dopisnik RTS-a.

 

 

Svi su uključeni, pune džakove, a više od 20 pumpi crpi vodu iz poplavljenih dvorišta.

Uključena je sva mehanizacija javnih preduzeća, ali i mehanizacija i terenska vozila privatnika.

Izlile se manje reke u Čačku

U Čačku su se jutros izlile manje reke, a vode ima u dvorištima zbog izlivanja vode iz kanala.

 

 

U Atenici u Ulici broj 5 intervenisale su ekipe gradskog štaba za vanredne situacije, kako voda ne bi prodrla do jedne kuće.

 

 

Puzović: Brodarevo najugroženija tačka, situacija trenutno pod kontrolom

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je da je Brodarevo najugrožene jer je tokom noći tu padala obilna kiša, ali je trenutno situacija pod kontrolom i preduzimaju se sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

Puzović je za TV Prva rekao da je vodostaj na Limu jutros porastao za 12 centimetara i da se očekuje dalji rast do podneva, ali da je za sada situacija pod kontrolom.

- Ulične vode i svi potoci koji se kreću prema Prijepolju i prema selima su veliki, ali nema za sada ugroženih kuća. U Brodarevu smo postavili noćas još jednu liniju odbrane, to je tačka koja je najugroženija i sprovodimo sve mere - kazao je Puzović.

Dodao je da se u ostalim delovima Srbije u kojima je bilo kritično zbog poplava situacija smiruje, te da se u Sjenici reka Grabovica povukla u svoje korito, a talas padavina se premešta prema jugu i jugoistoku.

- Dole smo na terenu i sprovodimo preventivno sve mere radi zaštite života i imovine građana - naveo je Puzović.

 

Istakao je da su preduzete preventivne mere kako bi se zaštitilo najugroženije područje u Brodarevu i da su vreće s peskom poređane na nekim mestima na mostovima gde može doći do izlivanja, a na terenu je i teška mehanizacija.

"Noćas smo postavili i zaštitni zid u Brodarevu, to su operativne mere koje zajedno sa Sektorom za vanredne situcije sprovodimo na najugroženijem području", naveo je Puzović.

Hidrolog Vladiković: Vrh talasa u večernjim časovima kod Prijepolja

Hidrolog Dejan Vladiković rekao za RTS je da su najveći porasti vodostaja registrovani na slivu reke Lim, na Drini i na gornjem toku Zapadne Morave.

Prema njegovim rečima, na području jugozapadne Srbije palo je od 20 do 40 milimetara kiše. Kaže da će u ugroženim područjima u sledećih 12 sati rasti vodostaji, a da se vrh talasa očekuje kod Prijepolja u večernjim časovima.

- Što se tiče Drine imaćemo novih 12 časova propagaciju talasa, a što se tiče Zapadne Morave očekujemo smirinje hidrološke situacije - rekao je Vladiković.

 

 

Ukazao je da će se padavine premeštati ka istoku i jugoistoku zemlje, tako da se na gornjem toku Južne Morave i pritokama i izvorištu Timoka može očekivati porast vodostaja. Dunav je, kaže, u domenu srednje niskih vodostaja i ne očekuje se da će značajnije rasti.

- Kod Save imamo veliki talas zbog uticaja Drine i svega što se događalo na svim uzvodnim slivovima, tako da u Šapcu za vikend očekujemo ulazak u redovnu odbranu od popava - rekao je Vladiković za RTS.

 

 

Izlio se Lim

- Voda se kod mini hidrocentrale u mestu Banjski čamac izlila na magistralni put koji vodi ka Priboju. To je crna tačka kada pričamo o izlivanju reka na našoj teritoriji, i zbog nižeg terena tu često dolazi do plavljenja. Trenutno je prelaz moguć samo terenskim vozilima - kazao je za RINU, Dragan Ljeljen član opštinskog veća.

On dodaje da ukoliko se slivanje obilih padavina bude nastavilo u korito reke, to može izazvati veće probleme.

- Nivo Lima trenutno stagnira, ali ukoliko se nastavi jaka kiša u Crnoj Gori preti da ugrozi i barake koje se nalaze u slivu reke - kaže Ljeljen.

Do porasta vodostaja reke Lim dolazi zbog obilnih padavina u susednoj državi, a usled opasnosti od izlivanja u Prijepolju je uvedena vanredna situacija, piše RINA.

Foto: RINA

Kod Brodareva evakuisana majka sa šestoro dece

Zbog obilnih padavina, Lim raste velikom brzinom i trenutno je na 323 centimetra, rekao je Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasne-spasilačke jedinice.

On je rekao da su porasle i pritoke Lima, tako da se izlila i reka iznad Brodareva, pa je jutros iz tog područja evakuisana majka sa šestoro dece i prebačena na bezbedno mesto.

Sve ekipe su na terenu, situacija se prati i pomaže se ugroženom stanovništvu.

Na Limu je noćas podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

- Situacija je dobra, s obzirom u kakvoj se situaciji nalazimo - rekao je Spasojević.

 

 

Poplavljena tehnička škola i gimnazija u Sjenici

I u Sjenici se meštani bore sa vodenom stihijom. Grabovica je poplavila više od 40 kuća i objekata u naselju Bukreš i centru grada.

Munib Mujagić, predsednik opštine Sjenica, rekao je za RTS da je situacija veoma teška, da su cela naselja pod vodomu, kao i mnogi putni pravci.

- Grabovica se izlila u uređenom delu koji je napravljen 1975. godine i nikada se nije izlila u visini tehničke škole i gimnazije koje su takođe poplavljene. Jedno izuzetno teško stanje - kaže Mujagić.

Foto: Printscreen/RTS

Prema njegovim rečima, veliki broj mladih ljudi pomaže Sektoru za vanredne situacije, kako bi se ublažile posledice.

Izlio se potok na putu Novi Pazar–Sjenica

Na putu Novi Pazar–Sjenica u mestu Suva Ćuprija potok se izlio na kolovoz i naneo veliku količinu zemlje i kamenja.

Saobraćaj se usporeno odvija u dužini od 50 metara.

Na kolovozu ima nakupljene vode na nekoliko desetina lokacija što otežava saobraćaj.

 

 

Rastu vodostaji reka na teritoriji opštine Sjenica

Jaka kiša padala je tokom cele noći na teritoriji opština Sjenica i Raška i doprinela je ponovnom rastu vodostaja reka. I dalje je najkritičnije u naselju Bukreš gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Pripadnici sektora za vanredne situacije i meštani dežurali su i noćas zbog mogućeg izlivanja reke ali i saniranja štete koja je nastala tokom jučerašnjeg dana.

Raste i vodostaj Ibra u Raški. Jaka kiša doprinosi nešto težim uslovima za vožnju a na kolovozima je na pojedinim mestima primetna veća količina vode.

Jaka kiša padala je tokom cele noći na teritoriji opština Sjenica i Raška i doprinela je ponovnom rastu vodostaja reka. I dalje je najkritičnije u naselju Bukreš gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Foto: RINA

Pripadnici sektora za vanredne situacije i meštani dežurali su i noćas zbog mogućeg izlivanja reke ali i saniranja štete koja je nastala tokom jučerašnjeg dana.

Zbog izlivanja reke Grabovice, Sjenica je proglasila vanrednu situaciju.

Raste i vodostaj Ibra u Raški. Jaka kiša doprinosi nešto težim uslovima za vožnju a na kolovozima je na pojedinim mestima primetna veća količina vode.

Raste vodostaj i Drine. Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na području Kosova i Metohije, jugoistočne i istočne Srbije, doći do inteziviranja padavina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set