13.03.2023.

10:37

Foto: Pixabay

Planeta

BESNI SUKOB U FEDERACIJI! Bošnjačko udruženje traži HITNU SMENU predsednice FBiH iz HDZ-a, pokačili se oko RATNOG ZLOČINCA?!

Zahtev Šmitu uputilo je "Udruženje žrtava i svedoka genocida uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići."

Bradara je odgovarajući na pitanje ove televizije da li je podrškom Kordiću na neki način podržala i ratni zločin odgovorila:

“Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin.”

Takođe je navela da su u dvorani, verovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”.

U zahtevu za smenu predsednice FBiH se, između ostalog navodi da je izjavama o Kordiću narušila Dejtonski mirovni sporazum.

“Gospođa Lidija Bradara je pokazala nameru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmiše i glorifikuje Daria Kordića, ratnog zločinca iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost je osudila njenu delatnost. Ista količina drskosti i namere kao i kod zvaničnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član, koji već pola decenije blokiraju upis pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića", navodi se u zahtevu sa njenu smenu.

Njena poslednja izjava dolazi pred obeležavanje 30 godina od, kako se navodi, počinjenig zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u celoj BiH. Osim smene Bradare iz ovog Udruženja zatražili su i da joj bude zabranjen politički angažman.