• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

09.11.2022

21:40 >> 21:41

"HRVATSKA JE AGRESOR!" Sukob Majki Srebrenice i Milanovića, on im poručio - NIJE VAM OVO KALIFAT!

Beta

Balkan

"HRVATSKA JE AGRESOR!" Sukob Majki Srebrenice i Milanovića, on im poručio - NIJE VAM OVO KALIFAT!

Podeli vest

Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputilo je dopis generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu i savetnici generalnog sekretara za prevenciju genocida u Savetu bezbednosti UN-a Alicei Vairimu Nderitu u kojem poziva da se spreči da Hrvatska putem UN-a i NATO-a vojno angažuje svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA

Savez bezbednosti UN- a je nizom svojih rezolucija u vreme rata u BiH od 1992.-1995., pozvalo tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH, te je Savet bezbednosti UN- a smatrao da je neprihvatljivo političko mešanje i vojno prisustvo susednih država u BiH.

Haški tribunal, koji je osnovan 1993. godine , rezolucijom Saveta bezbednosti UN- a, je u svojim presudama pored mnoštva dokaza koristio i navedene rezolucije Saveta bezbednosti kao dokazni materijal. Tribunal je presudio u pet slučajeva da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažovana u cilju okupacije dela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj.

"Pozivamo vas, da, shodno Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcijskom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine, sprečite nameru Hrvatske vlade da putem UN-a i NATO-a – vojno angažuje svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Althea – Eufora u BiH", navodi se u dopisu Majki Srebrenice.

Predsednik Hrvatske odreagovao

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je laž da je negator genocida u Srebrenici i nada se da Majke Srebrenice nisu instrumentalizovane iz Sarajeva te je istaknuo da će Hrvatska sama odlučiti hoće li poslati vojsku u misiju EUFOR-a u BiH.

Upitan planira li da se izvini Majkama Srebrenice, koje su ga kritikovale zbog navodnog negiranja genocida, Milanović je novinarima rekao da je "to laž" i nada se da ta organizacija nije pala "u klješta besprizornih i beskrupuloznih unitarističkih muljatora iz Sarajeva" .

Tvrdi da nikad nije negirao razmere navodnih ubistava i masakra u Srebrenici kao što neko negira Holokaust, no da su pravne kvalifikacije nešto drugo. "Pa nismo u nekakvom kalifatu ili teokratskoj državi da se ne sme o stvarima otvoreno govoriti", rekao je Milanović novinarima na sajmu knjiga Interliberu.

- Te srebreničke majke. Kažem ‘te’ jer nadam se da one ne stoje iza toga, 2015. su na poziv tadašnje predsednice Grabar-Kitarović došle u Knin. Da nije bilo oslobođenja Knina, koji su oslobodili verovatno gremlini, možda bi bilo i drugog genocida u Bihaću, izjavila je tada Munira Subašić. Dan pobede je čestitala rečima 'živela Hrvatska, živela BiH i sav dobar narod'. Šta je ovo? Imaju li ti ljudi dve vijuge u glavi? Dakle, pisati neka samoporažavajuća pisma je gubitak svakog integriteta -  rekao je.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 1 godinu

Ovo je ono kad hrvat progovara iz srpsko/ruskog šupka...uz eho!!! Čibo nema veze ni o ratu ni o bilo čemu,šmrče bijelo i priča šta mu se kaže...slično kao vOlin iz srbije!

ratko

pre 1 godinu

psihijatriski slucaj samo za njihove bolesti nema leka to je genetska greska

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija