10.05.2023.

09:47

Foto: Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Planeta

"SVET VIŠE NIJE POD AMERIČKOM I ANGLOSAKSONSKOM ČIZMOM, REPUBLIKA SRPSKA IMA ŠANSU" Cvijanović se danas obraća na sednici SB UN, jedinstvena prilika da se čuje i glas RS!

Vlada Republike Srpske usvojila je 29. Izveštaj Savetu bezbjednosti koji je premijer Radovan Višković uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i zemljama članicama Saveta bezbednosti.

Obraćanje Cvijanovićeve je veoma važno jer je to prilika da se čuju stavovi iz Republike Srpske, izjavio je politikolog Vojislav Savić.

Savić je gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a napomenuo da je do sada uvek bilo opstrukcija i da je iz BiH u SBUN mogao da se čuje samo onaj glas koji odgovara Sarajevu.

- Prvi put direktno srpski član Predsedništva BiH pred Savetom bezbednosti UN može da prenese stavove naroda koji ga je izabrao i da se čuje i naše mišljenje na tako važnom mestu - rekao je Savić.

Naglasio je da je "ova sednica Saveta bezbednosti UN važna jer je jasno da dolazi do prekompozicije globalnog poretka".

- U tim novim okolnostima je bitno da se iskomunicira dobra saradnja tamo gde postoji prostor za to. Znamo na koga možemo da računamo, naravno na Kinu i Rusiju, ali i zemlje Afrike i Latinske Amerike zbog njihove kolonijalne tragedije. Svet više nije strogo pod američkom, odnosno anglosaksonskom čizmom - naveo je Savić.

Izveštaji o stanju u BiH redovno se podnose Savetu bezbednosti UN i dostavlja ih visoki predstavnik. Ovoga puta Izveštaj je dostavio Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, jer nije imenovan u tom telu.

Uporedo Vlada Republike Srpske šalje svoj Izveštaj sa stavovima i svojim viđenjima situacije u BiH.
Cvijanovićeva je otputovala u Njujork, a sednica će, kako je juče najavljeno, biće održana u prepodnevnim satima po lokalnom vremenu.