• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Informer

09.05.2023

17:27

(VIDEO) BESMRTNI PUK MARŠIRAO BANJALUKOM, NA ČELU DODIK I RUSKI AMBASADOR KALABUHOV! Srpska je nastala u borbi sa onima koji su slavili ustaše i Handžar diviziju!

Printskrin video

Balkan

(VIDEO) BESMRTNI PUK MARŠIRAO BANJALUKOM, NA ČELU DODIK I RUSKI AMBASADOR KALABUHOV! Srpska je nastala u borbi sa onima koji su slavili ustaše i Handžar diviziju!

Podeli vest

Kraj najkrvavijeg ratnog poglavlja u istoriji čovečanstva - 9. maj - slavi i Republika Srpska. U Banjaluci maršom "Besmrtnog puka" i polaganjem venaca na Trgu palih boraca na Spomenik žrtvama fašizma, obeležen je Dan pobede.

U maršu su učestvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministri Vlade Republike Srpske, ruski amabasador u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžinskog rata i NOB-a i brojni građani.

Naša istorija, istorija srpskog naroda je stradalnička i časna, istorija narodne pobede, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Banjaluci, a govor je započeo minutom ćutanja za stradale u Srbiji u dva masovna ubistva.
         
- Ovaj dan pripada svima koji su stradali u četiri godine rata koji je nametnuo fašizam. Borba je bila časna, mnogi su dali živote jer su smatrali da je to časno - rekao je Dodik.

         
Istakao je da je narodno-oslobodilačka vojska nesumnjivo bila antifašistička, ali Srbi su imali i otadžbinski pokret.
         
Predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da je zvanična politika Srpske antifašistička i da ona s punim pravom slavi antinacističke i antifašističke datume na ovim prostorima.
         
- Srpska je i nastala boreći se protiv onih koji su slavili ustaštvo ili "handžar diviziju". Po tome je jedina prava naslednica antifašističkih pokreta - rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon što je u Banjaluci održana centralna manifestacija povodom obeležavanja 9. maja - Dana pobede nad fašizmom.
         
Stevandić je rekao da je Srpska institucionalno funkcioniše dobro, te da po brojnim parametrima i segmentima bolja od zemalja u okruženju.
         
Dan pobede nad fašizmom je istorijski dan za sudbinu celog sveta, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci.
         
Kalabuhov je poručio da je "ovo danas znak sećanja i pamćenja, poštovanja i ujedinjenja".
         
- Ovo je praznik koji ujedinjuje ruski i srpski narod koji su najveće žrtve podneli u Drugom svetskom ratu, narodi koji su se nacionalno najviše oduprli fašizmu - rekao je Kalabuhov, dodavši da mu je izuzetna čast što je položio venac na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci.
         
Predsednik SUBNOR-a Srpske Slobodan Šobić rekao je da Srpska obeležavanjem 9. maja pokazuje da ne zaboravlja one koji su junački pali za slobodu sadašnjih i budućih generacija.
         
- Ovim šaljemo poruku mira svim narodima sveta da se zlo iz Drugog svjetskog rata nikada ne ponovi i da čuvamo mir i slobodu - rekao je Šobić u obraćanju na manifestaciji.
         
Učesnici "Besmrtnog puka" su nosili slike predaka, učesnika Drugog svetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsećanja na vojnike i civile iz Narodnooslobodilačkog rata koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

Položeni su venci i cveće na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.
         
Pevačka grupa KUD Mladen Stojanović iz Prijedora izvela je pesmu "Po šumama i gorama".
         
U maršu "Besmrtnog puka" učestvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i drugi ministri u Vladi Srpske, amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžinskog rata i Narodnooslobodilačkog rata, te brojni građani.
         
"Besmrtni puk" je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obeležavanja Dana pobede - 9. maja.
         
Obeležavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
         
Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja u znak sećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svetski rat u Evropi u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.
         
Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.
         
Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procenjuju na 1,7 miliona ljudi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija