Autor: Informer.rs

07.04.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Vatikan je spašavao ustaške koljače nakon rata! Ovako su monstrumi bežali u Južnu Ameriku!

Pacovska linija se u početku fokusirala na pomoć pripadnicima hrvatskih ustaša, uključujući njihovog vođu Ante Pavelića.

Sveštenici aktivni u lancu uključivali su: Vilim Cecelja, bivšeg zamenika ustaškog vojnog vikara, sa sedištem u Austriji gde su se skrivale mnoge ustaške i nacističke izbeglice, Dragutin Kamber, Dominik Mandić, zvanični predstavnik Vatikana u San Đirolamu i takođe „opći ekonomista“ ili blagajnik franjevačkog reda, koji je iskoristio ovu poziciju da stavi franjevačku štampu na raspolaganje pacovskoj liniji i monsinjor Karlo Petranović, sa sedištem u Đenovi.

Vilim bi uspostavio kontakt sa onima koji se kriju u Austriji i pomogao im da pređu granicu u Italiju.

Informer

 

Kamber, Mandić i Draganović su im nalazili konake, često u samom manastiru, dok bi sređivali dokumentaciju, a Draganović bi Petranovića u Đenovi kontaktirao sa brojem potrebnih vezova na brodovima koji polaze za Južnu Ameriku.

Operacija Draganovićeve pacovske linije bila je javna tajna obaveštajne i diplomatske zajednice u Rimu.

Već u avgustu 1945. saveznički komandanti u Rimu postavljali su pitanja o korišćenju San Đirolama kao „utočišta“ za ustaše.

Godinu dana kasnije, u izveštaju Stejt departmenta od 12. jula 1946. navodi se devet ratnih zločinaca, uključujući Albance, Crnogorce i Hrvate, koji zajedno uživaju neposrednu zaštitu katoličke crkve.

U februaru 1947. specijalni agent CIC-a Robert Klaiton Mad prijavio je deset članova Pavelićevog ustaškog kabineta koji žive ili u San Girolamu ili u samom Vatikanu.

Mad je u manastir ubacio agenta i potvrdio da je u njemu "saće sa ćelijama ustaških operativaca" koje čuvaju "naoružani mladići".

Informer

 

Sveštenici se dičili Draganovićem!

Postojanje Draganovićeve pacovske linije potvrdio je i veoma ugledni istoričar vatikanske diplomatije Robert Grejem navodeći da ne sumnja da je Draganović bio izuzetno aktivan u prevlačenju svojih hrvatskih ustaških prijatelja.

Grejem je tvrdio da je Draganovićevu pacovsku liniju odobrio Vatikan govoreći da samo zato što je on sveštenik ne znači da on predstavlja Vatikan.

- To je bila njegova sopstvena operacija - dodao je on.

Istovremeno, bilo je četiri slučaja u kojima je Vatikan to uradio i intervenisao u ime interniranih ustaških zarobljenika.

Državni sekretarijat je zatražio od vlade Velike Britanije i SAD da oslobode hrvatske zarobljenike iz britanskih logora za interniranje u Italiji.