• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

01.04.2024

17:53

I sad neka još neko pita zašto Srbi podržavaju Putina i Ruse! Pavelićevi memoari u Kijevu! Sa nacistima nema priče!

wikipedija

Vesti

I sad neka još neko pita zašto Srbi podržavaju Putina i Ruse! Pavelićevi memoari u Kijevu! Sa nacistima nema priče!

Podeli vest

Memoari vođe NDH i zločinca Ante Pavelića, odgovornog za smrt 700.000 Srba, ali i desetina hiljada Jevreja i Roma, objavljeni su u Kijevu, gle čuda, u izdavačkoj kući registrovanoj u ulici još jednog poklonika nacista Stepana Bandere!

Najveći lanac knjiga u Ukrajini "Propala gramota" (Izgubljeno pismo) uveliko prodaje memoare vođe ustaškog pokreta i saveznika Adolfa Hitlera Ante Pavelića. 

Da sve bude još strašnije, memoari zločinca odgovornog za smrt 700.000 Srba, ali i desetine hiljada Jevreja i Roma, objavljeni su, gle čuda, ni manje ni više nego u izdavačkoj kući registrovanoj u ulici još jednog poklonika nacista Stepana Bandere!

Zločinački umovi

Memoari vođe ustaša Ante Pavelića imaju naslov "Za Otadžbinu - spremni!" i on u njima detaljno opisuje svoj život, od detinjstva, emigracije, pa do stvaranja NDH. Nešto kao Hitlerov "Majn kampf", samo na balkanski način.

Možda bi ova skandalozna vest prošla bez ikakve reakcije da nije bilo šefa ukrajinskog jevrejskog komiteta Eduarda Dolinskog. On je digao uzbunu navodeći da je Pavelić bio "šef marionetske vlade Hrvatske, saveznik nacističke Nemačke 1941-45, krvnik Jevreja, Srba i Cigana" i da je nedopustivo što su njegovi, nazovi, memoari štampani u Kijevu.

- U memoarima Ante Pavelića se ti strašni zločini ne pominju, a u anotaciji (napomeni prim. aut.) knjige piše samo o "borbi za nezavisnost Hrvatske" koju je on vodio.

Foto: Printskrin

 

Analitičari ističu da nije nimalo slučajno što su memoari vođe ustaša objavljeni baš u Ukrajini.

- Veze Bandere i Pavelića su višestruke. Jedan je sanjao Ukrajinu bez Rusa, Poljaka i Jevreja, a drugi je maštao o Hrvatskoj očišćenoj od Srba. I Bandera i njegovi sledbenici su odgovorni za smrt 1,4 miliona ljudi i nije ni čudo što je denacifikacija Ukrajine proglašena za jedan od glavnih ciljeva ruske Specijalne vojne operacije koja će, kako je poručio zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, biti nastavljena sve dok se nacistički režim u Kijevu ne uništi.

Sramno ponašanje

Da se vratimo i na nazovi Pavelićeve memoare. U njima nema ni reči o tome da je dok je on bio na čelu NDH stvoren sistem logora smrti u kojima je ubijeno više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Čak su se i sami Hitlerovi nacisti zgražavali nad zverstvima koje su činili Pavelić i njegovi zločinci.

Ono što je još sramnije jeste ćutanje Brisela i Zapada, pa i same Ukrajine. Niko za sada, osim Eduarda Dolinskog, nije rekao ni reč protesta o sramnom izdanju u Kijevu. Mada, ćutanje Zapada možda i nije toliko neobično. SAD, Vatikan i Velika Britanija imaju i te kako udela u bekstvu i kasnijem skrivanju Pavelića u Argentini.

Junačka ruka nije mu zadrhtala!

U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završila su u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije vođa zločinačke NDH umro je u Frankovoj Španiji, gde mu je i danas spomenik. Tako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe.

O tome je napisao i knjigu Amerikanac dr Robert Makormik, šef katedre za istoriju, političke nauke, filozofiju i američke studije na Univerzitetu u Južnoj Karolini. 

Njegov rad nosi naziv: "Hrvatska pod Antom Pavelićem: Amerika, ustaše i hrvatski genocid" i u njemu je do detalja opisano kako su posle Drugog svetskog rata Sjedinjene Države, Velika Britanija i Vatikan pomogli Paveliću da izbegne hapšenje i pobegne u Argentinu.

Izučavajući Pavelićevo bekstvo u Argentinu, Makormik tvrdi da su američke vlasti štitile Pavelića, jer je bio katolik i antikomunista, koji je imao potencijal da bude od koristi u nastajućem Hladnom ratu.

"Hands off" - ne dirati ga!

Foto: Printskrin

 

Pavelić je, govore istorijski dokumenti, iz Zagreba pobegao pred sam ulazak partizana 6. maja 1945. U američkoj ili britanskoj okupacionoj zoni u Austriji pronašao ge je sveštenik blizak ustaškoj vlasti Krunoslav Draganović. Sa jakim vezama u Vatikanu kod samog pape Pija 12, uspeo je da Paveliću dobavi isprave Crvenog krsta. S krivotvorenim peruanskim dokumentima pod imenom Pedro Goner, prerušen u katoličkog sveštenika, u maju 1946. Pavelić stiže u Vatikan. U februaru 1947. bio je u samostanu na levoj obali Tibra. Američki oficiri dobijaju nalog da uhapse najvećeg ratnog zločinca sa Balkana. Međutim, stiže im drugo naređenje pisano rukom.
Na njemu je pisalo "hands off", odnosno ne dirati ga.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija