Autor: Informer.rs

05.10.2024.

16:00

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

NATO zemlja rekla ne Zelenskom! Nećemo da rizikujemo rat sa Rusijom!

Bivša jugoslovenska republika je članica bloka predvođenog SAD od 2009. Njena desničarska vlada poslala je oružje i helikoptere u Ukrajinu, zbog prigovora predsednika, koji je socijaldemokrata.

- Dok sam ja predsednik i vrhovni komandant, hrvatski vojnici, oficiri i podoficiri neće učestvovati u aktivnostima koje bi uvukle Hrvatsku u rat - rekao je Milanović u četvrtak.

Milanović je odbio da doprinese bilo kakvom osoblju komandi NATO-a za bezbednosnu pomoć i obuku za Ukrajinu (NSATU), koju je taj blok osnovao u cilju koordinacije vojne pomoći Kijevu.

Zagreb je trebalo da pošalje šačicu oficira u osoblje NSATU od 700 pripadnika u Visbadenu u Nemačkoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je predsednika da „dalju izolaciju Hrvatske na međunarodnoj sceni i uništavanje njenog kredibiliteta kao članice NATO-a“.

Informer

 

U međuvremenu, NATO je podsetio Milanovića da je komanda dogovorena na julskom samitu u Vašingtonu i da neće uključivati slanje trupa u Ukrajinu.

Blok koji predvode SAD tvrdi da trošenje stotina milijardi dolara na naoružavanje, obuku i snabdevanje Kijeva u ratnim naporima zapravo ne čini ga stranom u sukobu sa Rusijom.

- Bilo da je u pitanju jedan vojnik ili stotinu, gde god da su, to bi bila direktna komandna podrška zaraćenoj strani koja nije članica NATO-a, što je van granica hrvatskih nacionalnih interesa“, odgovorio je Milanović u četvrtak da „Hrvatska ima obaveza da pomažemo saveznicima, što smo i radili. Sve ostalo je mešanje u rat, što ja neću dozvoliti - dodao je on.

Informer

 

On je podsetio blok da je Zagreb pokazao svoju posvećenost skoro udvostručavanjem broja hrvatskih vojnika u graničnim snagama NATO-a, sa 300 na 520.

- Odgovaram isključivo narodu Hrvatske, a ne Vašingtonu i Briselu - rekao je Milanović.

Prema hrvatskom ustavu, Milanović ima pravo da zabrani raspoređivanje trupa u inostranstvu.

Kabinet bi mogao da nadjača predsednika sa dve trećine glasova u parlamentu, ali vladajuću koaliciju podržava samo 78 od 151 poslanika.

Milanović je dugo kritikovao politiku NATO-a o naoružavanju Ukrajine za borbu protiv Rusije. On je takođe osudio tretman EU prema državama članicama poput Poljske i Mađarske i optužio Brisel da Hrvatsku tretira kao „retardirano“ dete.