10.09.2018.

18:57

Foto:

Planeta

SAD SKINULE RUKAVICE, KAZNIĆE SVE KOJI SUDE AMERIKANCIMA ILI IZRAELCIMA: Međunarodni krivični sud u PROBLEMU!

Sjedinjene Države će iskoristiti sva neophodna sredstva kako bi zaštitile naše građane i građane saveznika od nepravednog krivičnog gonjenja od strane ovog nelegitimnog suda - stoji u saopšenju savetnika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

- Nećemo sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom. Nećemo pružiti nikakvu pomoć Međunarodnom krivičnom sudu. Nećemo se pridružiti Međunarodnom krivičnom sudu. Pustićemo da umre sam. Na kraju krajeva, u odnosu na sve namere i svrhe, Međunarodni krivični sud je već mrtav za nas.

Energični govor pod nazivom "Zaštita američke ustavnosti i suvereniteta od međunarodnih pretnji", prema Vašington postu, biće dostavljen konzervativnim grupama u Vašingtonu.

Administracija Trampa će se suprotstaviti ako Sud nastavi sa formalnom istragom o ratnim zločinima koje su počinile američke snage u Avganistanu.

Međunaroni krivični sud razmtra zvaničnu istragu nakon što je dobio 1,17 miliona optužbi afganistanskih građana o zločinima lokalnih snaga bezbednosti, koalicije pod vođstvom SAD i talibana.

MOSKVA: VUČIĆ NA KOSOVU IZVUKAO REMI IZ IZGUBLJENE PARTIJE: Trijumf Srbije kada to niko na Zapadu nije očekivao!

Pored toga, Bolton će se založiti da zaštiti sve američke saveznike od sličnih gonjenja - naročito Izraela, koji se tereti za izvršenje ratnih zločina protiv palestinskih civila.

- SAD će uvek stajati uz Izrael, našeg prijatelja i saveznika - navodi se u Boltonovom tekstu.

Potencijalne američke sankcije protiv sudija, tužilaca i onih koji sarađuju u takvoj istrazi mogu uključivati zabranu tim pojedinacima ulazak u SAD, zamrzavanje imovine i podložnost gonjenja pred američkim sudovima.

Sjedinjene Države (kao i Rusija) nikada nisu ratifikovale Rimski sporazum iz 2002. godine kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud.

DAČIĆ ODBRUSIO KITAROVIĆ: Prvo vratite Srbe u Knin pa onda delite lekcije Srbiji!

Telo je od tada široko kritikovano kao politički instrument, posebno nakon što u slučaju bivše SR Jugoslavije sud u Hagu nije ispitao ilegalnu intervenciju NATO i bombardovanje Beograda, nego samo procesuirao predsednika Slobodana Miloševića. 

Ipak, SAD vrše određeni uticaj na sud preko evropskih vlada, koje su dominantne u administraciji Suda. Dakle, iako bi Međunarodni krivični sud pokreneo istragu i utvrdio krivicu američkih snaga za ratne zločine, sigurno je da Vašington neće primeniti takve odluke.

Tagovi: