06.01.2019.

20:15

Foto:

Planeta

(VIDEO) ERDOGANOVA ŠAMARČINA AMERIMA: Nudili mu "Patriot" umesto S-400, on im odgovorio da mu Putin za te pare DAJE DUPLO VIŠE!

Odbila je i najnoviju ponudu Sjedinjenih Država da odustane od ruskih zenitnih raketnih sistema S-400, a da joj u zamenu, Vašington omogući da kupi američke zenitne raketne sisteme Patriot.

Turski mediji pišu da je sa zadatkom da „slomi“ Redžepa Tajipa Erdogana i njegove ključne ministre – u Ankari boravila „visoka američka delegacija“.

Turski vojno-državni vrh nije, međutim, pokleknuo. Odbacio je ponudu sa kojom je stigla američka delegacija.

Nudila je Ankari kupovinu sistema Patriot u vrednosti 3,5 milijardi dolara. Ali, to Turke nije zadovoljilo.

Računali su na kupovinu 20 lansera sa 80 raketa-presretača, ali su Amerikancima saopštili da traže previše novca i da ih ne zadovoljnjava što Pentagon ne pristaje na „predaju tehnologije“ za sisteme Patriot.

Delegaciji Vašingtona je bilo predočeno i da će Turska S-400 dobiti tri puta jeftinije, odnosno da će za 2,5 milijardi dolara od Rusije dobiti mnogo više.

Informer

S-400

Ankara se ponovo suprotstavila SAD uprkos tome što joj je sa pozicije predsednika komiteta Senata SAD za oružane snage, Džejmsa Inhofa, prethodno bilo otvoreno poručeno da se Turska mora opredeliti i izabrati konačno između Rusije i Zapada.

ANKARA ZATEČENA NOVIM USLOVOM SAD ZA POVLAČENJE IZ SIRIJE: Erdoganov portparol: Iracionalna je tvrdnja da ćemo napasti Kurde!

Vašington je proteklih meseci više puta i tajno i javno`davio` Tursku da odustane od S-400, preteći da će je ostaviti bez već kupljenih američkih aviona F-35.

Na to su Erdogan i šef turske diplomatije, Mevlut Čavušoglu, odreagovali upozorenjem da će se obratiti međunarodnom arbitražnom sudu.

Čavušoglu je 21. novembra kupovinu S-400 nazvao „svršenom stvari“.

Šef ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugaev  je izjavio da će Turska svoje S-400 dobiti polovinom 2019. godine.

(VIDEO) MIROSLAV LAZANSKI O NOVOM PUTINOVOM ORUŽJU: Evo zašto je baš sad lansirao "AVANGARD" RAKETU OD KOJE NEMA ODBRANE!

Tagovi: