03.04.2019.

21:01

Foto:

Planeta

OPOZICIONI KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA ISTANBULA IMAMOGLU: Tonemo u nestabilnost, Erdogan mora da PRIZNA PORAZ!

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima agencija, Imamoglu je pobedio bivšeg premijera Binalija Jildirima, kandidata vladajuće partije, sa blizu 25.000 glasova razlike. 

Imamoglu je na konferenciji za novinare u svom glavnom štabu pozvao Erdogana i njegovu partiju da "doprinesu kako bi se zaustavio proces povlačenja Turske u nemirene vode zbog rezultata izbora u Istanbulu, koje prati ceo svet", prenosi AP.

On je pokazao i fotografiju iz 1994. godine, kada je Erdogan izabran za gradonačelnika Istanbula. Fotografija prikazuje suparničkog kandidata opozicije na proslavi Erdoganove pobede. Imamoglu je zamolio predsednika da sada uzvrati.

- Mi tražimo pravdu - rekao je on.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) podnela je juče žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gđe je, prema preliminarnim rezultatima, opozicija osvojila "tesnu" većinu. 

Erdoganova partija je pobedila na nivou cele Turske prema preliminarnim rezultatima, ali je izgubila vlast u Ankari i, kako izgleda, u Istanbulu, dva grada koja su bila pod njenom kontrolom poslednjih 25 godina. 

Erdoganova AKP je odbila da prizna poraz i uložila je žalbu osporavajući rezultate u svih 39 okruga u Istanbulu i 25 okruga u glavnom gradu Ankare. 

LOKALNI IZBORI U TURSKOJ PODIŽU TEMPERATURU: Erdoganov AKP zahteva ponovno brojavanje glasova u Istanbulu!



U žalbi oni su ukazali na izborne neregularnosti i ocenili da su brojni glasovi neopravdano računati kao nevažeći što je, prema toj partiji, štetilo njenim kandidatima, prenosi agencija

Tagovi: