05.11.2019.

11:22

Foto:

Planeta

MISTERIOZNE ANTENE! Skrivene kraj popularne plaže kriju jednu od najvećih tajni... (VIDEO)

Bio je 23. mart 1959. godine kad se u etru najpre začulo pucketanje, a onda se ubrzo javio glas radijskog voditelja i počelo je emitovanje: “Govorit Radio Svoboda“. Radijska emisija bila je uvod u hladni rat.

Radio-stanicu finansirale su SAD i prvi put odaslale program iza Gvozdene zavese, duboko u tadašnji Sovjetski Savez. No, malo je njih koji znaju da je emitovanje krenulo iz mirnog španskog, turističkog odmarališta Plaća de Pals, udaljenom stotinjak kilometara istočno od Barselone piše CNN Travel.

Smešteno na obali sredozemnog mora s kilometarskim peščanim plažama, danas s besprekornim golf-terenima i vrhunskim hotelima, teško je zamisliti da je baš ovo mesto više od pola veka igralo tako ključnu ulogu u hladnoratovskom propagandnom prepucavanju.

Ipak, baš tu pronađena je savršena lokacija za jednu od najmoćnijih radiodifuznih stanica na svetu. Sredinom pedesetih godina prošlog vek i nakon gotovo dve decenije međunarodne izolacije Španije zbog fašističke diktature Franciska Franka, sve veća napetost zbog hladnog rata bila je dobra podloga za zbližavanje Španije i SAD-a, Vašington se zainteresovao za Španiju zbog njene strateške lokacije.

General Franko, koji je i sam krvavo progonio komuniste, rado se odazvao. U sporazumu koji su potpisale dve države, SAD su od Španije dobile terene za podizanje brojnih baza, pa je i postavljanje Radio Slobode u Plaća de Palsu bio sastavni deo ove strateške operacije.

Od 1959. do 2006. godine u pesku je bilo postavljeno 13 divovskih antena od kojih je najviša bila 168 metara – gotovo pola visine Ajfelovog tornja. Ovo mesto pogodovalo je ne samo zbog neograničenog prostora kilometarskih plaža, nego i zbog tehničkih prednosti. Naime, antene su bile postavljene uz obalu, a to je pružalo direktan i nesmetan pristup moru, što je bilo važno zbog fenomena nazvanog troposfersko širenje, koje omogućuje radio-talasima da neometano putuju iznad površine vode.

ODSEČENI OD SVETA! U Iraku više nema interneta!

Stanica Pals bila je deo šire mreže radio stanica 'Radio Slobode' čije je sedište bilo u Minhenu. Sadržaj je pravljen i u Zapadnoj Nemačkoj, prevođen na različite jezike Sovjetskog Saveza, a zatim bi ga slali u Plaća de Pals odakle bi se emitovao prema istoku. U jednom trenutku ovde je bilo zaposleno 120 ljudi od kojih najviše Amerikanaca i jako malo domaćih. Međutim, pre pola veka radio stanica fizički je bila odsečena od okoline i bila je zapravo tajanstveni svet za one izvan ograde.

ISTORIJSKI TRENUTAK! VOJADŽER POČEO DA ŠALJE SIGNALE IZ MEĐUZVEZDANOG PROSTORA! Otkriće misterije solarnog sistema, tvrde naučnici! (FOTO/VIDEO)

Istovremeno, antenski tornjevi strčali su nad krajolikom i noću bili jarko osvetljeni, pa je bilo nemoguće ne primetiti ih. Privlačili su pažnju turista i kvarili vizure peščanih plaža.

Raspadom Sovjetskog Saveza objekt Pals je izgubio svrhu. Stanica je konačno zatvorena 2001. Pet godina od poslednje emisije, 22. marta 2006. 13 čeličnih antena ukupne težine 700 tona istovremeno je zbrisano sa zemlje kontrolisanim rušenjem. Kad su antene nestale, teren na kojem su nekad stajale pretvoren je u područje zaštićene prirode. Danas su tu devastirane zgrade išarane grafitima, s izbijenim prozorima i zidovima i pokradenim inventarom.

Ipak, zahvaljujući katalonskoj umetnici Marini Capdevili, poznatoj po velikim muralima, u leto 2018. godine na krovu glavne zgrade 'Radio Slobode' u samo 12 dana nikao je veliki mural. Rezultat je privlačna, šarena, zidna slika koja pokriva oko 2.000 kvadratnih metara površine.

"Kada sam otkrila ovo mesto, zadivio me njegov potencijal i mogućnost da ove devastirane zgrade pretvorim u nešto lijepo. Moj partner, koji je iz ovog kraja, doneo je dron i kad smo sagledali celi prostor iz vazduha dobili smo ideju da napravimo nešto što bi moglo da se vidi iz ptičje perspektive. Bio je to naporan posao koji sam radila usred leta, a najteže je bilo doneti velike količine boje na krov“, govori umetnica. Godinu dana kasnije slika je i dalje tu, uglavnom zbog  ptica. Posljednji poklon ovom zaboravljenom žarištu hladnog rata.

Tagovi: