• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.11.2019

10:31

ISTORIJSKI TRENUTAK! VOJADŽER POČEO DA ŠALJE SIGNALE IZ MEĐUZVEZDANOG PROSTORA! Otkriće misterije solarnog sistema, tvrde naučnici! (FOTO/VIDEO)

Vesti

ISTORIJSKI TRENUTAK! VOJADŽER POČEO DA ŠALJE SIGNALE IZ MEĐUZVEZDANOG PROSTORA! Otkriće misterije solarnog sistema, tvrde naučnici! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U tami svemira na milijarde milja od Zemlje svemirska letilica Vojadžer 2 postala je tek druga u istoriji koja je ušla u međuzvezdani prostor

Naučnici su otkrili da ono što je Vojadžer 2 zabeležio pruža novi uvid u neke od najvećih misterija našeg solarnog sistema, piše Nešnal džiografik.

Kako navode mediji, ovo je istorijski trenutak, s obzirom da je Vojadžer 2 počeo da šalje signale iz međuzvezdanog prostora.

Neka od otkrića, tačnije pet objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

Poput svog prethodnika, Voyagera 1, mala svemirska sonda izašla je iz heliopauze i sada putuje dublje u ogromnu nepoznanicu međuzvezdanog prostora. Heliopauza je područje u svemiru gde prestaje uticaj Sunca.

Naučnici su potvrdili da je sonda Vojadžer 2 pre godinu dana, 5. novembra 2018.  prešla istorijsku granicu i kročila u međuzvezdani prostor, koji je od naše planete udaljen 17,8 milijardi kilometara.

Podsetimo, obe Vojadžer sonde lansirane su još davne 1977. godine kako bi proučavale nevidljive predele Sunčevog sistema. Vojadžer 2 lansiran je prvi, dve nedelje pre Vojadžera 1. Međutim, Vojadžer 1 je bio na kraćoj putanji kroz Sunčev sistem i zato je pre došao do heliopauze, odnosno do granice heliosfere gde je Sunčev vetar zaustavljen delovanjem međuzvezdane materije.

Niko od naučnika nije znao koliko će sondama trebati vremena da dođu do te značajne granice. Sunce pomoću vetrova jonizirane plazme stvara neku vrstu ogromnog mehura oko svog planetarnog sistema koji stvara granicu između prostora na koji utiče Sunce i onog međuzvezdanog.

Mehur je heliosfera, a njegova granicu, gde solarni vetar više nije dovoljno jak da potisne vetar međuzvezdanog prostora, je heliopauza.

- Želimo bolje da razumemo prirodu te granice, gde se ta dva vetra sudaraju i mešaju, kao i na koji način se zapravo prepliću- izjavio je astronom Ed Stoun.  

Vojadžer 1 je prešao heliopauzu 25. avgusta 2012, ali naučnici nisu znali da li će u tome uspeti i Vojadžer 2, s obirom da heliosfera stalno menja svoj oblik. 

Na sreću, ovoga puta je sonda pravilno izmerila gustoća plazme. Otkrila je da je heliopauza glađa i tanja nego što se pretpostavljalo, sa jačim magnetskim poljem. Prema analizi plazme, sonda je prešla heliopauzu za manje od jednog dana.

Uspela je da otkrije nešto što nije uočio Vojadžer 1- da heliopauza nije čvrsta granica, već da se radi o složenijem i dinamičnijem prelazu.

(VIDEO) NASA: Sonda kreće ka Alfa Kentauri u potragu za vanzemaljcima, ali TEHNOLOGIJU JOŠ UVEK NEMAMO!

Heliopauza nije jedina granica koja označava kraj uticaja Sunca. Gravitacijski uticaj naše zvezde mnogo je veći i proteže se kroz Ortov oblak, na udaljenosti od čak 15 milijardi kilometara.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija