22.07.2020.

12:48

Foto:

Planeta

(VIDEO) MISTERIJA! OTKUD SE STVORILA VELIKA PLAVA RUPA NA FLORIDI! Naučnici će "zaroniti godinu dana u okean" kako bi otkrili o čemu je reč!

Američki naučnici spremaju se na jednogodišnju ekspediciju kako bi istražili tajanstvenu plavu rupu na Floridi. Ekspedicija, koju su proveli istraživači iz laboratorije Mote Marine, univerziteta Florida Atlantic, Tehnološkog instituta u državi Džordžija, Geološkog društva SAD-a i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, usredotočiće se na proučavanje plave rupe, koja je poznata kao Zelena banana, a koja se nalazi 47 metara ispod površine i vrlo je duboka, s dnom smeštenim na dubini od 130 metara.

Naučnici se nadaju da će misija pomoći odgovoriti na sledeća pitanja:
- Jesu li plave rupe povezane s podzemnim vodama Floride (voda ispod zemljine površine) ili je došlo do upada podzemne vode u Meksički zaliv?
- Ako su plave rupe u stanju izdvojiti hranjive tvari, hoće li to uticati na proizvodnju na ovom području?
- Nalazi li se u rupi neka mikro-okolina, koji u sebi sadrži nove ili jedinstvene vrste mikroorganizama?

Proučavanje Zelene banane nastalo je na osnovu sličnog istraživanja druge plave rupe, koja je nazvana "Amberjack Hole".

Ronioci i podvodni stručnjaci sakupljali su uzorke vode iz ove plave rupe. Otkrili su da uzorci sadrže ogromne količine otopljenog anorganskog ugljika, koji mogu podržavati život neke vrste, uključujući mikrobe. 

"ASTRAZENECA" ZAVRŠAVA VAKCINU PROTIV KORONE KOJA ĆE KOŠTATI 2,50 EVRA! Cilj kompanije da vakcina bude dostupna svima!

- Ovi mikrobi mogu igrati važnu ulogu u globalnom ciklusu ugljika vraćanjem ugljika u okolinu u obliku kojem drugi organizmi mogu pristupiti - saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.