27.08.2020.

15:45

Foto:

Planeta

GRČKA O TENZIJAMA U MEDITERANU: Situacija je jasna, ili deeskalacija ili sankcije iz EU!

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias danas učestvuje na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU, a Grčka očekuje da visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borel predstavi listu sankcija za Tursku u slučaju da, kako je naveo Pecas, "Turska nastavi sa provokacijama i kršenjem prava".

TURSKA OTKRILA VELIKE REZERVE GASA U CRNOM MORU! Bogatiji su za oko 80 milijardi dolara

NOVI SUKOB GRČKE I TURSKE MORNARICE! Pesmom "Žuta podmornica" Grci isprepadali Turke i naterali ih in predaju, evo i kako! (VIDEO)

- U svakom slučaju potrebna je odlučujuća odbrana ispred snaga autoritarizma, nezakonitosti i samovolje - istakao je Pecas.

Komentarišući izjave Ankare, portparol grčke vlade je naglasio da nije moguće jedna strana da "šalje poruke za eskalaciju, dok druga strana poruke za razgovor i deeskalaciju".

- Očekujemo od Turske da pokaže pragmatičnu deeskalaciju s ciljem onoga što javno govori, da poštuje međunarodno pravo i da želi dijalog kako bi se prevazišli problemi, što je zapravo samo jedan problem - određivanje morskih granica, da pokaže i u praksi - rekao je Pecas.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u odnosu na crvene linije Grčke u istočnom Mediteranu, Pecas je naglasio da su one nepromenjene - "odbrana nacionalnog suvereniteta i suverenih prava, ništa manje i ništa više od toga".

Komentarišući jučerašnji telefonski razgovor grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i predsednika SAD Donalda Trampa, Pecas je rekao da su SAD posvećene stabilnosti regiona, te da je jasno da tenzije ne kreira Grčka, već da je spremna da doprinese deeskalaciji.

Dešavanja u istočnom Mediteranu su bila u fokusu današnjeg razgovora grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, kako je navedeno na tviter profilu grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Ankara osporava tvrdnje Grčke, insistirajući na tome da mala grčka ostrva u blizini obale ne bi trebalo da se računaju prilikom određivanja granica na moru te optužuje Atinu da pokušava da ugrabi deo resursa u istočnom Mediteranu.

Turski brod Oruc Reis već nedeljama obavlja seizmička istraživanja, a uz pratnju ratnih brodova u istočnom Mediteranu, dok istovremeno Atina tvrdi da ima ekskluzivna prava na potencijalna podmorska ležišta gasa i nafte.

Njeni ratni brodovi posmatraju i prate tursku flotilu.

Nemačka se takođe uključila u spor između Atine i Ankare kako bi ublažila tenzije, dok je američki predsednik Donald Tramp juče imao odvojene telefonske razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je poručio da su dijalog i deeskalacija tenzija u interesu svih, te da se situacija mora rešiti u duhu savezničke solidarnosti i međunarodnog prava.