08.09.2020.

09:18

Foto:

Planeta

RUSKA VAKCINA PUŠTENA U PROMET, za decu se pravi blaža i izazivaće manje reakcija!

„Prva partija vakcine za prevenciju virusa korone ‘Sputnjik V’, koju je napravio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ‘Gamalej’ prošla je potrebne kontrole kvaliteta u laboratorijama (ruske službe za nadzor u zdravstvu) Roszdravnadzora i puštena je u civilni promet“, navodi se u saopštenju.

SAD JE SVE JASNO! Ruski naučnik objasnio zašto je ruska vakcina protiv korone registrovana pre završne faze testiranja

Uskoro se očekuju isporuke vakcina u ruske regione, dodali su u pres-službi Ministarstva zdravlja.

Ruska vakcina protiv virusa korona biće različita za decu i odrasle, saopštio je direktor „Gamaleja“ Aleksandar Butenko.

Prema njegovim rečima, na osnovu ruske vakcine „Sputnik V“ koja je juče puštena u promet, proizvodiće se dve kategorije vakcina.

„Biće dve kategorije vakcine: za odrasle i za decu. Za decu će biti blaža i izazivaće manje reakcija. Deca imaju manju telesnu težinu nego odrasli i zbog toga će primati manju dozu. Pritom, imuni sistem deteta nije toliko razvijen kao kod odraslih. U svakom slučaju, sve vakcine imaju gradacije – za decu i za odrasle“, rekao je Butenko.

On je dodao da će se „dečjom“ vakcinom baviti nakon završetka faze masovnog testiranja na odraslima. Naučnik je istakao da bi u toj fazi testiranja vakcine „Sputnik V“ trebalo da bude uključeno što više ljudi svih starosnih grupa i polova.

Trenutno u testiranjima vakcine učestvuju osobe starije od 18. godina.

Podsetimo, Rusija je 11. avgusta registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona.

BONUS VIDEO:

ČOVEK ILI VANZEMALJAC? Ljubitelji tetovaža, ostaćete zatečeni zbog ovoga!

SAD TE IMA, SAD TE NEMA! Vožnja metroom nikad nije bila luđa!