15.09.2020.

16:19

Foto:

Planeta

TRAMP IZDOMINIRAO, IMA NOVI BISER! Bizarni komentar na požare i globalno zagrevanje

A u sklopu tog posete sastao se s demokratskim guvernerom Gavinom Newsomom i drugim kalifornijskim službenicima. Američki predsednik je, još jednom, negirao ulogu koju globalno zagrevanje igra u katastrofalnim požarima poput onih koji trenutno haraju Kalifornijom, Oregonom i Vašingtonom (saveznom državom). 

- Zahladiće, samo gledajte - odgovorio je Tramp uz smeh direktoru Agencije za nacionalne resurse Kalifornije, Wadeu Crowfootu. 

Crowfoot ga je, naime, upozorio da je potrebno "prepoznati klimatske promene i ono što rade našim šumama". 

- Ako ignorišemo nauku i na neki način guramo glavu u pesak i mislimo da se tu radi samo o upravljanju vegetacijom, nećemo uspeti da zaštitiimo žitelje Kalifornije - dodao je Crowfoot, referirajući se na Trampovo insistiranje da su požari u Kaliforniji isključivo posledica lošeg upravljanja šumama, a ne klimatskih promena koje isušuju vegetaciju i čine je podložnijom za širenje požara.

Informer

Požari u Kaliforniji

Na Trampov bizarni i naučno potpuno neutemeljeni komentar da će globalno zagrevanje biti zamenjeno "hlađenjem" Crowfoot mu je pristojno odvratio: "Volio bih da se nauka slaže s Vama."

A ono što je Tramp odgovorio na to bilo je verojatno najdirektnije poricanje nauke koje je dosad izrekao. 

- Mislim da nauka ne zna, ustvari - rekao je Tramp.

Teško je reći da li se Tramp šalio ili nije, ali jasno je da aktualni američki predsednik već dugi niz godina poriče naučni konsenzus o ljudski izazvanim klimatskim promjenama,. 

Podsetimo, požari širom Oregona, Kalifornije i Vašingtona uništili su hiljade domova i više desetina manjih gradova od avgusta, dok je spaljeno 1,6 miliona hektara zemlje, a dvadesetak je ljudi poginulo. Tramp je odobrio saveznu pomoć za Kaliforniju i Oregon.