15.09.2020.

16:47

Foto:

Planeta

EU NE PRIZNAJE LUKAŠENKA ZA PREDSEDNIKA! Pripremaju se sankcije za beloruske zvaničnike!

- Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije - izjavio je Borel na plenarnoj sednici Evropskog parlamentu.

Borel je najavio uvođenje sankcija "odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata".

ŠOK! TVRDNJE KINESKOG VIRUSOLOGA UZDRMALE SVET! Otkriveno kako je korona stvorena u Vuhanu

TRAMP IZDOMINIRAO, IMA NOVI BISER! Bizarni komentar na požare i globalno zagrevanje

- Te sankcije bi trebalo da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo kredibilitet Evrope - istakao je on.

Informer

Odluka o sankcijama treba da bude usvojena u ponedeljak na sastanku šefova diplomatije EU.

- Želimo rešenje koje će omogućiti u istom ritmu sankcionisanje Turske i Belorusije - dodao je Borel.

EU, kako je dodao, preispituje odnose sa Belorusijom kako bi "identifikovala oblasti u kojima bi trebalo suspendovati ili razmotriti kontakte, oblasti u kojima ona ima interes da se angažuje, pa čak i intenzivira kontakte i podrži narod i belorusko civilno društvo i oblasti u kojima može da pruži dodatnu pomoć ako se krene ka novoj demokratskoj Belorusiji".

Borel je osudio nastavak represije u Belorusiji gde je "više od 7.500 mirnih demonstranata uhapšeno i gde je zabeleženo i dokumentovano 500 slučajeva torture".

Informer

- Ako situacija nastavi da se pogoršava, biće razmotrene dodatne sankcije... Pozivamo beloruske vlasti da pronađu rešenje za krizu, zaustavljanjem nasilja i nezakonitog pritvaranja i uspostavljanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga, a EU je spremna da "podrži svaku kredibilnu inicijativu" u tom pravcu - precizirao je šef evropske diplomatije.

Nove sankcije, kako je dodao, "pod supervizijom OEBS-a bile bi najbolje rešenje, ali do sada nam je bilo nemoguće da stupimo u kontakt sa beloruskim vlastima na bilo kojem nivou", rekao je Borel.

- Odlučnost Lukašenka da ostane na vlasti, uz očigledno sve veću podršku Moskve, to otežava - rekao je Borel, dan nakon sastanka Lukašenka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.