16.09.2020.

11:49

Foto:

Planeta

UPOZORENJE! EVROPA JE NA PREKRETNICI! SZO: Vreme je da donesemo teške odluke!

Vreme je da prekinemo "lov na fatamorganu" i donesemo teške odluke kako bismo zaštitili najranjivije i omogućili da deca idu u školu, pa i po cienu neizbežnih žrtava, rekao je direktor za krizne situacije SZO Majkl Rajan.

- U Evropi će se ljudi uskoro početi da se vraćaju u zatvorene prostore. Infekcijski pritisak će se pojačati - rekao je Rajan na digitalnoj konferenciji.

Šta doktor Nestorović poručuje Srbima, a tiče se SZO čitajte OVDE.

- Moraju se napraviti ustupci kako bi mladi i stariji učestvovali u društvenom životu. Jedini način je da odrasli održavaju dovoljan razmak i tako pomognu da se smanji broj zaraženih.  Što je važnije: povratak naše dece u školu ili otvaranje noćnih klubova i barova? - upitao je Rajan.

VRAĆATE SE S LETOVANJA? Darija Kisić Tepavčević vam govori ŠTA VAS OČEKUJE!

OVO JE NOVI SIMPTOM KORONE KOD MLADIH koji i sam po sebi može biti FATALAN PO ŽIVOT I IMATI RAZORNE POSLEDICE

SZO je u petak prijavio dosad najveći broj novozaraženih u jednome dan, 53.873 slučaja.

Informer

Maria van Kerkhove, zadužena za upravljanje covidom-19 u SZO-u, ocenila je da se porast broja zaraženih u Evropi delom može pripisati povećanom testiranju i praćenju.

Ali, upozorila je, "bolest je sada ponegde dosegla viši nivo nego što je to bilo u aprilu i maju. Taj zabrinjavajući trend možemo sa sigurnošću potvrditi - rekla je na istoj  konferenciji na kojoj su učestvovali SZO, UN-ova organizacija za školstvo, nauku i kulturu (UNESCO) i UN-ov Fond za decu (UNICEF), a koja je bila posvećena povratku dece u školu.

Rajan i Van Kerkhove su objavili aktualizovani vodič o zdravstvenim merama za suzbijanje covida-19 u školama.

- Ne postoji nulta stopa opasnosti - istakao je glavni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus i dodao:.

Nakon devetomesečne krize imamo jasniju sliku o tome kako novi koronavirus deluje na decu, iako na mnoga pitanja još nemamo odgovora.

Informer

Udeo mlađih od 20 godina u ukupnom broju zaraženih manji je od 10 odosto, a među umrlima ih je manje od 0,2 odsto.

- Škole ne bi trebalo zatvarati, osim "u krajnjem slučaju", na područjima gde se koronavirus naglo širi - ocenio je.

Direktorika UNESCO-a Odri Azolej istakla je da se polovina dece školskiog uzrasta još nije vratila u klupe i da se 11 miliona devojčica možda uopšte neće vratiti u školu.