• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs

16.09.2020

11:29

VRAĆATE SE S LETOVANJA? Darija Kisić Tepavčević vam govori ŠTA VAS OČEKUJE!

Društvo

VRAĆATE SE S LETOVANJA? Darija Kisić Tepavčević vam govori ŠTA VAS OČEKUJE!

Podeli vest

Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da neće biti sankcija za one koji se ne vrate sa odmora iz okolnih zemalja u Srbiju do petka, već da je reč o upozorenju "za njihovo dobro" kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje i ne bi došlo do drastičnog skoka broja zaraženih

- Kažnjavanje nije cilj, cilj nadzora je da se prate i zdrave osobe koje mogu biti prenosioci i da se skrene pažnja građanima koji se vraćaju na koje simptome da obrate pažnju i kome da se jave kao bi se brzo sprovelo lečenje - rekla je dr Kisić za TV Prva.

Takođe je rekla da su svako okupljanje, i svaka proslava faktori rizika.

OVA TRI GRADA U SRBIJI SU MOGUĆE KORONA BOMBE, i to najviše zbog ovih uzroka

- I boravak u nekom našem turističkom mestu jeste faktor rizika, ne samo van granica Srbije, ali kada smo sagledali u prethodne dve nedelje kakav je bio rizik, 20 puta je veća verovatnoća zaraze u nekoj iz okolnih zemalja - rekla je ona.

Foto: Pixabay

Kisić Tepavčević je kazala da je poslata jasna poruka građanima Srbije koliko je rizik veći u okolnim zemljama, te da su zato apelovali da se građani vrate. Ona je rekla da Krizni štab ima i obavezu i dužnost da građanima ukaže na rizike pod kojima se nalaze. Dodala je da je iskakanje u broju zaražnih prethodnih dana uobičajeno kada je u pitanju epidemijski tok.

SRBIJA OD DANAS NA ZELENOJ LISTI IZRAELA! Vučič razgvarao sa ambasadorom Vilanom o merama koje dve zemlje preduzimaju u borbi protiv koronavirusa

Dan kada smo imali više od 100 novozaraženih je dan kada je virus otkriven u Sremčici u domu za decu i mlade ometene u razvoju, navela je dr Kisić.

Istakla je da je važno da nemamo nijedno novo žarište i da je reč o pojedinačnim slučajevima, ali da se, ako jedan dan imamo 100, a drugi dan 20 novozaraženih, ne može reći da je situacija pet puta bolja.

Foto: Tanjug/AP

Navela je da je intenzivan nadzor nad decom školskog uzrasta i da se pokazalo da je funcionisanje nastave uspešno.

- Imamo rešenje za svaki potencijalni scenario koji može da se dogodi - rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je bilo sporadičnih slucajeva oboljevanja.

Govoreći o školi "20. oktobar" ona je kazala da je bila reč o lokalnoj transmisiji i da je zato celo odeljenje u izolaciji.

Istakla je da nam sledi period respratornih infekcija i sezonska vakcinacija od oktobra.

Govoreći o vakcini za korona virus Kisić je kazala da je ceo svet željno išcekuje i da zemlja porekla nije bitan faktor već da je ona bezbedna. Istakla je da taj posao nije jednostavan i da se sprovodi fazno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija