18.09.2020.

09:35

Foto:

Planeta

U Australiji i Njemačkoj nisu održani “protesti protiv Bila Gejtsa” (ISPRAVKA)

U nedjelju se oko 250 ljudi okupilo na centralnoj tržnici kraljice Viktorije (Queen Victoria) i zatražilo zaustavljanje blokade (lockdown) u gradu. Na terenu su bile prisutne brojne policijske snage i izbili su sukobi.Policija je saopštila da je na protestu održanom u nedjelju uhapsila 74 osobe te kaznila još 176 drugih. U subotu je uhapšeno 14 lica. (...) Proteklog vikenda (5.i 6. septembra) okupljena lica, uključujući neke teoretičari zavjere o koronavirusu, održali su manifestaciju "Dan slobode" širom Australije u znak protesta protiv onoga što su nazvali "prenapuhanim" odgovorom na pandemiju. Dok je u subotu objavljivao nove informacije o koronavirusu u zemlji, premijer savezne države Victoria, Daniel Andrews, rekao je da su protesti bili "sebični, nezakoniti i pogrešni". "Nije pametno, nije u redu ... nije vrijeme za protest", rekao je. "Niko nema pravo donositi takve izbore, što potencijalno dovodi u opasnost sve na čemu radimo."

Posve je nejasno zašto su ovi protesti povezani sa muralom, koji je nastao 2 dana prije protesta. Dodatno, ni sam autor murala nije naveo bilo kakvu poveznicu svog djela sa protestima.

O protestima u Australiji održanim nešto ranije, 5. septembra, je izvjestio i The Guardian, u članku objavljenom 18.9.2020. Izvještavajući o jednoj od uhapšenih građanki sa protesta, The Guardian navodi raznolikost ciljeva protesta koji se održavaju pod nazivom Dan slobode (Freedom day).

Buhler je jedna od nekolicine Viktorijanaca koji su uhapšeni i optuženi za poticanje takozvanih protesta "Dana slobode" održanih širom Australije 5. septembra, demonstracija organizovanih protiv mjera kao što su policijski sat i karantin (lockdown) , obaveznog nošenja maski u državi Viktoriji, 5G, te protiv vakcinisanja i “trgovine djecom i pedofilijom”.

Dakle, iz navedenih primjera izvještavanja svjetskih medija jasno je da su u Australiji zaista održani protesti na kojima su se okupljali građani/ke sa različitim ciljevima. U prvom redu su to demonstracije protiv mjera karantina (lockdown) koje podrazumijevaju niz ograničenja vezanih za kretanje, rad ugostiteljskih objekata, nošenje maske i slično. 

Među okupljenim na protestima su i pobornici/ce različitih teorija zavjera, poput onih o 5G mreži, vakcinama i sličnim, ali i pobornici/ce  teorija zavjere o Gatesu. Međutim, ne postoji ni jedan kredibilan medijski izvještaj u kojem se navodi da su protesti primarno bili “posvećeni” Gatesu, to jest da je njihov glavni cilj “da se Bil Gejts uhapsi i suoči sa optužbama za „zločine protiv čovečnosti" - kako tvrde Večernje novosti. 

Osim protesta u Australiji iz septembra ove godine, u članku Večernjih novosti se pominje i “velika grupa” koja se okupila ispred Parlamenta u Melburnu u maju, za koju je također navedeno da zahtijeva “hapšenje Bila Gejtsa”. Kao dokaz za tu tvrdnju, Večernje su priložile video snimak sa Twitera objavljen 10. maja. 

Međutim, u opisu tog video snimka se ne navodi da je glavni zahtjev protesta hapšenje Gatesa. U opisu stoji da su prisutni tokom “anti lockdown” protesta počeli uzvikivati “uhapsite Bill Gatesa” - što nam govori da hapšenje nije bio glavni zahtjev  i povod okupljanja, nego povik na protestima.

Kako je u maju izvijestio The Guardian i tada su se održavali slični “anti lockdown” protesti, između ostalih uz poruke vezane za teorije zavjera u vezi vakcina, 5G mreže ili Bill Gatesa. Pretragom fotografija sa tog skupa vidljivo je da u okupljenoj masi tek pojedinci/ke nose različite transparetne sa imenom Bill Gatesa na kojima ga povezuju sa navodima o planovima za vakcinisanje i sličnim teorijama zavjere. Na dostupnim fotografijama poput ove koju je objavio The Guardian, vidiljive su grupe sa različitim transparentima - ne samo onim koji pominju Gatesa. Ono što je još također vidljivo samim gledanjem snimka, jeste i to da je tačno da je u pitanju “velika grupa”.

Kakvi su protesti održani u Njemačkoj?

Za proteste u Njemačkoj se u članku Novosti takođe navodi da su održani “protiv Gejtsa i velikih farmaceutskih kuća”. 

Tačno je da su se u avgustu održali protesti u Njemačkoj. U Berlinu su 1. avgusta  održane demonstracije pod nazivom “Dan slobode - Kraj pandemije”, u znak protesta zbog vladinih mjera za suzbijanje širenja virusa SARS-CoV-2. 

Kako je vidljivo iz izvještaja koji su o protestima objavili EuroNews, The Guardian i BBC, glavni razlog protesta su bile vladine restrikcije vezane za suzbijanje pandemije, a ne Bill Gates i “velike farmaceutske kuće”. I u ovom slučaju, među okupljenim je moguće vidjeti pojedince/ke sa natpisima o Billa Gatesu i teorijama zavjere, no to nije glavni cilj protesta.

Večernje novosti se u članku pozivaju na pisanje sajta Neon Nettle bez navođenja da je riječ o stranici koja je poznata po lažnim vijestima i objavljivanju zapaljive političke priče sa brojnim dezinformacijama, o čemu je detaljnije pisao Fact check.

Jedan od glavnih povoda za ovakve proteste i u Australiji i u Njemačkoj ali i drugim zemljama gdje su oni održani, su generalno dezinformacije i teorije zavjere vezane za pandemiju COVID-19