01.10.2020.

07:10 >> 07:55

Foto:

Planeta

(VIDEO) NEŠTO SE OPASNO SPREMA, AMERI SELE "NUKLEARKE" IZ TURSKE NA KRIT?! Napuštanje vojne baze Indžirlik do juče je bilo nezamislivo, a sada...

Isti list navodi da će se ta promena desiti „u okviru nove politike Vašingtona usmerene na povećanje vojnog prisustva SAD u istočnom Mediteranu.

Navodi takođe: da je poseta Pompea Grčkoj „znak da je strpljenje Vašingtona povodom ponašanja turskog predsednika Redžepa Erdogana pri kraju".
       
The Times podseća da je Erdogan  odnedavno počeo da sebi dozvoljava i „antizapadnu retoriku", a i da je - što mu je još veći greh - prošle godine kupio ruske sisteme PVO S-400.
       
Grčki vojni stručnjak Atanasios Drugos tvrdi da još nije jasno da li će Vašington moći da prebaci svu svoju imovinu iz vazduhoplovne baze Indžirlik, uključujući i nuklearno oružje. Još je dodao:

- Sama činjenica da će Pompeo doći u Grčku da pojača poruku da Sjedinjene Države aktivno traže alternativne opcije (Indžirliku) predstavlja glavobolju za Erdogana.
       
Avio-baza Indžirlik napravljena je usred Hladnog rata u blizini tursko-sirijske granice i već dugo igra ključnu ulogu u realizaciji američkih interesa na Bliskom Istoku.

DODIK U ZAGREBU, VUČIĆ U VAŠINGTONU, KRIVOKAPIĆ U PODGORICI! Za Sarajevo dovoljo da u svemu vidi "veliki belaj"! U STRAHU SU VELIKE OČI!

Koalicija koju predvodi Vašington koristi je za vazdušne napade na ciljeve u Iraku i Siriji.
       
Šef potkomiteta američkog Senata za evropska pitanja Ron Džonson izjavio je da SAD kao alternativnu lokaciju razmatraju pomorsku bazu u zalivu Souda na severozapadu Krita, koju će Pompeo posetiti.
       
Američka pomorska baza u zalivu Souda preuzeće mnogo ozbiljniju i strateški važniju ulogu.    
       
Prema The Times, Pompeo će takođe posetiti Solun. Radi potpisivanja sporazuma sa energetskih kompanija koje nameravaju da razvijaju infrastrukturne projekte na Balkanu.

Izraelski institut za strategiju i bezbednost, takođe, upozorava da će politika koju Turska vodi poslednjih meseci na Balkanu i Bliskom istoku primorati Sjedinjene Države da povuku nuklearne bombe B-61 iz turske baze Indžirlik.

Informer

Izraelski izveštaj takođe predviđa ozbiljnu političku krizu u Turskoj, koja će se desiti zbog suprotnosti javnosti i turskog rukovodstva, koje je do sada posmatrano kao „alter ego" Muslimanske braće.

MAKEDONIJO, IMA LI TE?! ALBANCI PRISVOJILI I KANJON LEŠNICE, BUGARI OTIMAJU ISTORIJU, NE DAJU U EU! Na udaru su i Srbija i njena istorija ... OVO SE MORA ZAUSTAVITI!

Jerusalimski institut u svom izveštaju predviđa ozbiljan otpor protiv Erdogana, koji će biti izražen u savezu Kurda i Gulenista.

U poslednjih nekoliko meseci Turska pokušava da interveniše kao spoljna sila u različitim regionima, oko sebe i oko Izraela, uključujući Siriju, Azerbejdžan i Jermeniju, Libiju, i na kraju, ali ne najmanje važno, gasno-teritorijalni spor sa Grcima.