28.01.2021.

16:11

Foto:

Planeta

INSPEKCIJA U FABRIKAMA ASTRAZENEKE! Frka u Briselu, šta ako ih i drugi ispale za vakcinu?!

Novinari su na konferenciji sat vremena predstavnike Evropske komisije ispitivali isključivo o problemima u odnosu s AstraZenekom, ali i s drugim proizvođačima vakcina, ali konkretnih odgovora nije bilo i sve se svelo na ponavljanje onoga što je poverenik za zdravlje Stela Kiriakidis rekla u sredu veče - da će se rešenje i dalje tražiti u kontaktu s AstraZenekom.

U međuvremenu su belgijske vlasti potvrdile da su izvršile inspekciju u lokalnoj fabrici AstraZeneke, koja je jedna od njih nekoliko u EU. Inspekcija je izašla na teren navodno na zahtev Evropske komisije kako bi utvrdila da li zaista postoje problemi u proizvodnji cepiva, što je kompanija spominjala kao razlog kašnjenja u dostavi dogovorene količine. Ali, Evropska komisija o tome ne želi reći ništa, pa ni to da li su oni tražili inspekciju i povodom čega.

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Nemačke i drugih država "analizirati nalaze".

Inspekcija u fabrikama AstraZeneke

Inspekcija se dovodi u vezu s jučerašnjim sastankom u Briselu. Šef AstraZeneke tek je uveče odlučio da će se ipak pojaviti na sastanku, a pre toga se tokom dana pojavila vest da kompanija neće nikoga slati na sastanak s predstavnicima Evropske unije jer "nema ništa novo za reći".

Osim što su rekli da će "nastojati da održavaju kontakte kako bi osigurali dostavu vakcina na vreme", u sedištu Evropske komisije nisu mogli dati nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu iznosili ni detalje o razgovorima sa šefom AstraZeneke. Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju da sarađuje kako bi se pronašlo rešenje. Komisija sada čeka da AstraZeneka pošalje detaljan plan i predloži kako bi rešila problem.

Informer

AstraZeneka
EU pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s AstraZenekom

EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s AstraZenekom kako bi i javnost videla ko govori istinu.

Komisiji je postavljeno i pitanje koliko može biti sigurna da će druge kompanije, čija cepiva čekaju odobrenje, ispuniti ugovorne obaveze. Posebno je spomenuta američka kompanija Johnson & Johnson, koja je dobila ogromnu novčanu pomoć američke vlade i čija će cepiva biti posebno zanimljiva jer će pri vakcinisanju biti potrebna samo jedna doza.

Iz Evropske komisije ponavljaju kako "očekuju da će sve kompanije poštovati ugovor i isporučiti naručene količine cepiva".

Nakon iskustva s AstraZenekom, koja za kašnjenja koristi jezične akrobacije iz ugovora poput "dati sve od sebe" umesto jasne obaveze o dostavi cepiva, pojavio se strah da bi i druge kompanije mogle iskoristiti isti razlog za slanje cepiva negde drugo ako i u njihovim ugovorima s EU postoji dvosmislenost koja se može zloupotrebiti.

Evropska komisija ne odustaje od plana da vakciniše 70 odsto populacije

Bez obzira na dosadašnja kašnjenja, Evropska komisija ne odustaje od plana da se u zemljama EU do marta vakciniše najmanje 80 odsto starijih od 80 godina i 80 odsto radnika u zdravstvu. I dalje se veruje da je moguće postići i cilj cepljenja 70 odsto punoletne populacije do leta.

- Kada smo kao cilj postavili vakcinaciju 80 odsto starijih od 80 godina i još toliko zdravstvenih radnika do marta, računali smo samo na cepiva Fajzera i Moderne - rekao je portparol Evropske komisije.

U ugovorima Evropske komisije s proizvođačima cepiva predviđena je kvartalna dostava. Fajzer na temelju toga tvrdi da će do kraja ispuniti tu obavezu bez obzira na kašnjenja u protekle dve nedelje jer će to nadoknaditi u februaru i da će tako do kraja marta isporučiti dogovorenu količinu. Planove i rokove isporuke dogovaraju direktno proizvođači s državama članicama EU jer to zavisi i od logistike, koja nije svugde podjednako spremna.

Problem s AstraZenekom je eskalirao nakon što je objavila da će u prvom kvartalu isporučiti 60 odsto manje od dogovorenog.

To je za EU i države članice neprihvatljivo, posebno nakon informacija da je veći broj cepiva ove kompanije proizvedenih za područje EU završio u Velikoj Britaniji.