14.02.2021.

16:24

Foto:

Planeta

ISTI JE SCENARIO ZA MOSKVU, HONGKONG I MINSK, pitanje je samo KO ŠALJE INSTRUKCIJE... Ako vas uhvate recite samo OVO...

Kako je to izgledalo, opisao je novinar Aleksandar Žirnov: „Nepuna tri dana nakon što se ’berlinski pacijent’ vratio u Rusiju, moja 13-godišnja ćerka me je zasula pitanjima: ko je Navaljni, zašto ga treba braniti i zašto treba izvaditi SIM karticu iz telefona kad se bude išlo na miting 23. januara.”

Društvene mreže su tada bile preplavljene pozivima i detaljnim uputstvima kako da se ova deca što bolje pripreme: ne nosite sa sobom dokumente (ako ih imate), nosite neupadljivu odeću i udobne cipele (da biste se lakše sakrili i pobegli), sakrijte sve „posebne znakove” (tetovaže, ofarbanu kosu i sl), nosite masku i zaštitne naočare, telefon zaštitite lozinkom (još bolje je da ga ostavite kod kuće ili izvadite SIM karticu), ponesite mleko (zbog zaštite od suzavca), pratite situaciju i gledajte oko sebe, ako vas uhvate, recite da još nemate 18 godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo su više puta upozoravali na odgovornost organizatora i učesnika u ovim protestima, a tužilaštvo je zahtevalo ograničavanje pristupa portalima koji su širili ove pozive.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da rukovodstva američkih IT kompanija namerno promovišu sadržaje koji podstiču akcije u Rusiji i da se pripreme za nelegalne skupove vode prema smernicama SAD. Zaharova tvrdi da nema sumnje da je rukovodstvo kompanija namerno, uz upotrebu algoritma koji „izbacuje” prioritetne sadržaje, masovno promovisalo ovakve sadržaje:

"Sve ovo je bilo u vezi s političkom podrškom zapadnog mejnstrima, koji je ruske građane obmanama i širenjem dezinformacija otvoreno podsticao na ilegalne aktivnosti".

Informer

Komisija Državne dume koja se bavila utvrđivanjem činjenica koje govore o stranom mešanju u ove akcije, ustanovila je da postoje ozbiljne podudarnosti i veoma slični scenariji između poslednjih protesta u Moskvi i Sankt Peterburgu i letošnjih u Minsku i Hongkongu.

Niz podudarnosti

Predsednik komisije Vasilij Piskarev rekao je ruskim medijima da postoji podudarnost u sledećim oblastima: primenjena je ista taktika delovanja demonstranata, ista je ciljna grupa demonstranata, objavljuju se imena pripadnika policijskih snaga, istovetna je reakcija stranih zvaničnika, kao i koordinisana informativna podrška istih stranih medija, plasiranje lažnih informacija i fotografija. On je naglasio da su strani državljani, uključujući i one iz Ukrajine, umešani u širenje lažnih vesti na društvenim mrežama o zabranjenim skupovima u Moskvi.

Komisija je utvrdila da su velike strane platforme kao po komandi počele da pozivaju maloletnike da učestvuju na protestima u Moskvi i drugim gradovima Ruske Federacije 23. i 31. januara. Piskarev je naveo da su zapadni mediji emitovali direktne prenose na „pristrastan način”.

Ambasada SAD u Moskvi je na svom internet sajtu 22. januara postavila spisak mesta okupljanja na neodobrenim protestima pristalica Navaljnog. Prema tim informacijama, protesti će biti održani u 38 gradova, objavljene su rute kojima će se kretati, a „provučena” je i informacija o kretanju demonstranata prema Kremlju. U tom saopštenju, koje je objavljeno i na „Tviteru”, navedeno je da SAD podržavaju pravo svih ljudi na mirne proteste i slobodu izražavanja mišljenja, a da su ruske vlasti usmerene na „gušenje tih prava”.