14.04.2021.

10:52

Foto:

Planeta

NA SLOBODU PUŠTEN ČOVEK KOJI JE PROGLAŠEN NAJTRŽENIJIM TRGOVCEM LJUDIMA NA SVETU! Krijumčario i zlostavljao migrante! /FOTO/VIDEO/

Abd el Rahman Milad, poznat pod nadimkom Bija, osumnjičen je da je bio deo kriminalne mreže koja deluje u gradu Zavija na severozapadu Libije. Bija je uhapšen prošlog oktobra, ali je u nedelju pušten na slobodu pošto je vojni državni tužilac u Tripoliju odustao od optužbi protiv njega zbog "nedostatka dokaza".

Sankcije Saveta bezbednosti


Libija je postala glavni kanal za migrante koji iz Afrike i sa Bliskog istoka beže preko Mediterana u nadi da će doći do Evrope. Zemlja je zato postala poprište korupcije i trgovine ljudima, piše Gardijan. U oktobru 2018. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je sankcije Biji i još petorici navodnih vođa kriminalnih mreža koje su se bavile trgovinom migrantima i drugim ljudima iz Libije.

Prema Ujedinjenim nacijama, Bija je bio na čelu regionalne obalske straže u Zaviji, gradu koji je "stalno povezan s nasiljem nad migrantima i drugim krijumčarima ljudi".
Savet stručnjaka Ujedinjenih nacija saopštio je 2017. godine da je Bija sa ostalim članovima obalske straže "direktno umešan u potapanje migrantskih brodova korišćenjem vatrenog oružja".

Naveli su i da je u gradu otvorio centar za pritvaranje migranata u kojem su zlostavljani, a bio je i "važan saradnik" u krijumčarenju goriva.

Sastanci na Siciliji i u Rimu​


Italijanski list Avenire je 2019. godine dokumentovao da je Bija u Italiji prisustvovao nizu zvaničnih sastanaka na Siciliji i u Rimu 2017. Zbog ovih navoda je kritikovan tadašnji ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti. Tri meseca ranije, Miniti je sa čelnikom libijske vlade koju podržava UN, Fayezom el Sarajem, potpisao memorandum o saradnji s libijskom obalskom stražom, koji je obuhvatao pružanje četiri patrolna broda. Dogovorom je libijska obalska straža dobila ovlašćenja da presreće migrantske čamce na moru i preusmerava ih u Libiju.

Bija je predstavljen na sastancima kao "zapovednik libijske obalske straže", javio je list Avenire. Miniti je porekao bilo kakvu nezakonitost, rekavši da Italija u to vreme nije bila upoznata sa kriminalnim optužbama protiv Bije.


Italijanski novinari Nelo Skavo, koji je Bijino prisustvo u Italiji prvo dokumentovao za Avenire, i Nensi Porsia, koja je prvi put pisala o njegovim sumnjama u kriminalne radnje 2016. godine, dobili su policijsku zaštitu pre dve godine jer im je prećeno smrću.

"Pisali su lažne vesti o meni"


- Apsurdno da je Italija nastavila da daje novac libijskoj obalskoj straži – zemlji koja je pustila na slobodu trgovca ljudima - rekao je Skavo za Gardijan.

- A još je apsurdnije da se njegovo puštanje na slobodu dogodilo nekoliko dana posle posete italijanskog premijera Marija Dragija Tripoliju - napomenuo je Skavo.

Bija je u utorak, u objavi na Fejsbuku napao libijsku i svetsku štampu:

- Kada sam uhapšen prošlog oktobra, pisali su lažne vesti o meni ... Znam da su hapšenje naredili neki političari koji su zaboravili da je Abd el Rahman Milad godinama štitio obale naše domovine -
U gradu Zaviji mnogi su proslavili njegovo oslobađanje. Na društvenim mrežama su objavljene fotografije na kojima se vidi kako ga grli mnoštvo nasmejanih muškaraca, preneo je Jutarnji list.