08.05.2021.

13:55

Foto:

Planeta

PUTIN SPREMA ŠOK ZA SUTRA! Amerikanci slute šta se krije, Rusija prvi put za Paradu pobede podiže moćni TU-160, razlog može biti samo jedan!

Autor publikacije Mark Episkopos piše da su mnogi ruski avioni i helikopteri u poslednje vreme uvežbavali manevre uoči predstojeće parade posvećene pobedi Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

„Ruske letelice uvežbavaju ono što je postalo jedno od jedinstvenih letačkih performansi u poslednjih nekoliko godina“, navodi Episkopos, međutim, primećuje da je u probi učestvovalo sedamdeset i šest letelica, što odgovara jubijelu od sedamdeset i šest godina od kraja Drugog svetskog rata. Događaju će prisustvovati 53 aviona i 23 helikoptera.

Autor publikacije skreće pažnju čitaocima na činjenicu da će ruski strateški bombarder Tu-160 (NATO kodifikacija: Blekdžek) prvi put preleteti Crveni trg. Pratiće ga lovci Su-35 iz akrobatskog tima Ruskih vitezova. Međutim, to nije sve. Autor se pita zašto je baš Tu-160 izabran da bude jedna od "zvezda" najvažnijeg ruskog vojnog događaja u godini. Iako danas postoje modernizovane verzije Tu-160, ovaj avion iz 80-ih ne može se nazvati novim.

„Pa zašto je onda četrdesetogodišnji bombarder toliko istaknut na ovogodišnjoj Paradi pobede?“ - pita se autor teksta.

Odgovor će biti poznat već sutra ujutru, ali Mark Episkopos ima svoju tezu: Pošto Kremlj želi da demonstrira novo vazdušno naoružanje, "Blekdžek" bi mogao biti opremljen hipersoničnom balističkom raketom Ks-47M2 Kindžal sa nuklearnim punjenjem.

Ova raketa debitovala je 2018. na paradi povodom Dana pobede na lovcu-presretaču MiG-31. Međutim, ove godine to se može demonstrirati na Tu-160, zaključuje Episkopos.