05.06.2021.

16:51

Foto:

Planeta

KIJEV OPTUŽIO NEMAČKU I FRANCUSKU ZA OKUPACIJU KRIMA! Moskva odmah odgovorila: Zapanjujuće, ali Ukrajini su svi dužni! /FOTO/

Danilov je juče posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu rekao:

- Upravo te dve zemlje (Nemačka i Francuska) su 2008. godine odbile Akcioni plan za članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO. I 2008. godine Gruzija je napadnuta. Posle toga usledila je situacija sa okupiranim Krimom. Da li Nemačka i Francuska treba da snose odgovornost za to? Mislim da treba - rekao je Danilov na brifing za novinare.


Prema njegovim rečima, ako jedna zemlja povređuje granice druge suviše je malo biti samo "abrinut".

- Zapanjujuće, ali Ukrajini su svi dužni. Rusija – gas i Krim, Francuska i Nemačka – ruski gas, Krim i odgovornost za neodgovorno ponašanje ukrajinskih političara, SAD – ruski gas, Krim, oružje, političku podršku neodgovornom ponašanju ukrajinskih političara. Nema strategije, ali i to je neka strategija - navela je Zaharova na svom Telegram kanalu.


Senator Aleksej Puškov kaže da se Kijev neprekidno žali na druge zemlje zbog pitanja Krima.

​- Večne žalbe Kijeva… govore o krajnjoj nesposobnosti rukovodeće ukrajinske elite. Njoj su za sopstvenu nespobnost krivi drugi - napisao je Puškov na Tviteru i dodao da u Ukrajini jadikuju i zbog toga što Amerika nije zaustavila "Severni tok 2".

Odnosi između Kijeva i Moskve u krizi

Podsetimo, odnosi na relaciji Kijev-Moskva su u krizi zbog pitanja Krima i Donbasa.

Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

S druge strane, u Donbasu je od 27. jula prošle godine na snazi sveobuhvatni prekid vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.