• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Srbija Danas

04.06.2021

21:06

Francuskoj dosta ratovanja?! MAKRON OBUSTAVLJA VOJNE OPERACIJE I povlači vojsku iz zone vojevanja! /VIDEO/

Vesti

Francuskoj dosta ratovanja?! MAKRON OBUSTAVLJA VOJNE OPERACIJE I povlači vojsku iz zone vojevanja! /VIDEO/

Podeli vest

Francuska je 3. juna saopštila da obustavlja svoje zajedničke vojne operacije sa malijskim snagama "čekajući garancije" da se civili vrate na položaje vlasti. To dolazi nakon što je malijska vojska 25. maja privela privremenog predsednika Bah Ndava i premijera Moktar Ouanea i lišila ih ovlašćenja nakon spora oko rekonstrukcije vlade, nakon prethodnog vojnog puča u avgustu 2020. godine

Asimi Goita, pukovnik koji je vodio oba puča i bio zamenik Ndava u prelaznoj administraciji formiranoj u septembru sa zadatkom da zemlju usmeri ka punoj civilnoj vladavini, imenovan je za predsednika 28. maja.


Francuska ima oko 5.100 vojnika u Sahelu u okviru svoje operacije "Barkhane" koja obuhvata pet zemalja - Burkinu Faso, Čad, Mali, Mauritaniju i Niger. Operacija "Barkhane", koja je pokrenuta nakon što je Francuska intervenisala da se odbrani od napredovanja džihadista u Maliju 2013. jedva je uspela da to sprovede u delo.

Međutim, snage Takube pod vođstvom Francuske, pokrenute u martu 2020. godine kako bi evropskim specijalnim snagama omogućile da obučavaju vojsku Malija za borbu protiv džihadista, biće suspendovane. Ekonomska zajednica država zapadne Afrike (ECOWAS) i Afrička unija suspendovale su Mali iz svojih organizacija i zapretile sankcijama.


- ECOWAS i Afrička unija postavili su zahteve i crvene linije kako bi razjasnili okvir za političku tranziciju u Maliju. Na malijskim vlastima je da brzo reaguju - saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane 3. juna.

- Na čekanje ovih garancija, Francuska je, nakon što je obavestila svoje partnere i malijske vlasti, odlučila da obustavi, iz predostrožnosti i privremeno, zajedničke vojne operacije sa malijskim snagama, kao i nacionalne savetodavne misije koje im idu u korist.

Foto: Reuters

Misija sa sedištem u Čadu pokrenuta je nakon što je Francuska intervenisala 2013. godine kako bi pomogla u odbijanju boraca koji su osvajali delove Malija. Francuske snage će nastaviti da deluju u zemlji odvojeno i odluka će biti ponovo procenjena narednih dana, saopštilo je ministarstvo.
Tokom 29. i 30. maja, francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da će Francuska povući svoje vojnike iz Malija ako se krene prema onome što je nazvao "radikalnim islamizmom" nakon puča.

- Radikalni islamizam u Maliju sa tamošnjim našim vojnicima? Nikada - rekao je Makron, koji je prošlonedeljne događaje nazvao "državnim udarom u neprihvatljivom državnom udaru".

Goita, koji će zvanično biti inaugurisan za prelaznog predsednika Malija 7. juna, bio je potpredsednik otkako je prošlog avgusta vodio puč kojim je uklonjen demokratski izabrani predsednik Ibrahim Boubakar Keita. Zbacivanje je usledilo nakon višemesečnih protesta zbog navodne korupcije i neuspeha vlade da se uhvati u koštac sa sve gorim sukobom u zemlji.

Trenutno je Mali u gotovo potpunom haosu, a operacija Francuske je marginalno efikasna, čak iako je u potpunosti funkcionalna. Islamisti izvode česte napade, nema aktivne vlade, a haos se dodatno produbljuje kao rezultat sankcija ECOWAS-a i Afričke unije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija