14.07.2021.

18:40

Foto: Reuters/AP

Planeta

"OBOJENA REVOLUCIJA" NA KUBI PUKLA (ZA SADA), HAVANA STRAHUJE DA AMERI SPREMAJU VOJNU INTERVENCIJU! Nema Kastra, pa...

Pozivi na humanitarnu intervenciju na Kubi, koji su se pojavili na društvenim mrežama, mogu otvoriti vrata vojnoj intervenciji Sjedinjenih Američkih Država, smatra ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodrigez.

- Moliti za humanitarnu intervenciju na Kubi, znači moliti za vojnu intervenciju SAD - rekao je Rodrigez.

Ministar je istakao da je vlada SAD kriva za incidente od 11. jula.

- Krivim vladu SAD za direktnu umešanost i smatram ih odgovornim za incidente koji su se dogodili 11. jula. Ona će biti odgovorna i za njihove posledice - izjavio je ministar spoljnih poslova Kube.

Podsetimo, prvi veliki protesti su se dogodili 11. jula u deset administrativnih jedinica Kube, u kojima je učestvovalo na hiljade ljudi. Zahtevi protestanata su "održavanje slobodnih izbora" i rešavanje socijalnih problema. To su bile najveće demonstracije na ostrvu u poslednjih skoro 30 godina.

RUSIJA I BELORUISJA ZAJEDNO PROTIV sankcija zapada! Putin i Lukašenko prave plan!

Pristalice vlade i komunista su nakon poziva predsednika izašli na ulice i organizovali okupljanja u kubanskim gradovima.

Kako je objavio list kubanske komunističke partije "Granma", protekle noći je tokom protesta poginuo muškarac od 36 godina, veliki broj je povređen, među kojima su i pripadnici policije

Demonstracije, koje su retke na Kubi, dešavaju se u trenutku dok zemlja beleži rekordni broj zaraženih virusom.

Pokušaj "obojene revolucije" poput one u Ukrajini i Kijevu na ostrvu za sada nije prošao. Pre svega zahvaljujući brzoj reakciji kubanskih vlasti. 

RUSKI SAVET BEZBEDNOSTI UPUTIO BRUTALNU PORUKU ZAPADU! Žestoko ćemo odgovoriti na svaku provokaciju kod naših granica - bez obzira na nacionalnu pripadnost!

Svi televizijski kanali su prekinuli redovni program emitujući obraćanje predsednika Dijaza-Kanela koji je rekao da će "destabilizacija zemlje" naići na "revolucionarni odgovor".

- Izdato je naređenje za borbu - rekao je na kraju svog obraćanja. 

- Revolucionari treba da budu na ulici. Pozivamo sve revolucionare u zemlji, sve komuniste, da izađu na ulice gde se događaju te provokacije ... i da se suoče sa njima na odlučan, čvrst i hrabar način - rekao je Diaz-Kanel.

ČETIRI BESPILOTNE SU TREBALE DA IZAZOVU HAOS! Otkriveni detalji planiranog atentata na Madura! /VIDEO/

Događaji na Kubi liče na one u Ukrajini, koje su obeležili protesti na trgu Majdan u Kijevu, kada je desetine hiljada građana zahtevalo smenu legalnog predsednika Viktora Janukoviča, koji je na kraju odstupio i otišao u Moskvu. 

Kasnije je otkriveno da su iza "ukrajinskog majdana" stajale zapadne obaveštajne agencije i SAD!

Epilog je poznat, zemlja je u rasulu, Krim se prisajedinio Rusiji, a proruski region Donbas vodi otvoreni rat sa zvaničnim Kijevom.