22.07.2021.

07:12

Foto: Printskrin Youtube/RT

Planeta

ŠOK! Rusi otkrili zašto je američki diplomata ukrao skretnicu na pruzi u Tverskoj oblasti! Vašington poslao špijune sa samo jednim ciljem, njegovo ime je BARGUZIN!

Korotčenko, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana, kaže da CIA namerava da prouči mehanizam železničke skretnice s ciljem daljeg postavljanja špijunske opreme u njih, sve sa jednim ciljem - da prate ruski nuklearni voz Barguzin. Zato bi ova krađa mogla da ima ozbiljne posledice po Rusiju, upozorava Korotčenko.

Informer

Američki "diplomata" uhvaćen na delu

Podsetimo,krađa dogodila se u proleće ove godine, a prema rečima Korotčenka, proučivši ruski "trofe!", tehničari CIA bi napravili njegovu tačnu kopiju i unutra stavili maskirane blokove opreme za praćenje i prenos podataka preko satelitskog kanala. Amerikanci bi tako na još nekim mestima uklonili obične železničke skretnice i postavivili svoje "klonove" na svoje mesto.

"Barguzin prolazi - senzori u železničkoj skretnici registruju prisustvo nuklearnih bojevih glava u železničkoj pruzi - obaveštenje se šalje na satelit. I zdravo! " - objasnio je Korotčenko.

Naravno, prema rečima stručnjaka, to nije moguće bez rizika za SAD, jer kontraobaveštajna služba FSB prati kretanje američkih diplomata u Rusiji. Ali na kraju krajeva, za takve sabotažne operacije može i Rusa, za novac, tvrdi ovaj vojni stručnjak. 

On je podsetio da se nešto slično već dogodilo pre nekoliko decenija: krajem 70-ih - 80-ih, službenici KGB-a otkrili su čuveni špijunski panj sa elektronskom opremom. Bilo je to u predgrađu Moskve, blizu jednog od objekata sistema protivraketne odbrane.

„Od tada se, kao rezultat tehničkog napretka, elektronska špijunska oprema znatno smanjila i sada može da se postavi unutar mehanizma železničke skretnice. Uzgred, činjenica da su radnje američke ambasade raskrinkane pod budnim okom FSB-a, CIA će tri puta razmisliti: da li je igra vredna", zaključio je ruski analitičar.