04.08.2021.

12:54

Foto: AP/Tanjug

Planeta

STRAŠNE SCENE IZ GRČKE, vatrogasci vode borbu sa 40 aktivnih požara - najopasniji je u Atini! Pravo je čudo da nema žrtava! /FOTO/

- Hvala Bogu da do sada nismo izgubili ljudske živote - naglasio je danas premijer Kirjakos Micotakis, prenosi Rojters.

Više od 500 vatrogasaca bori se vatrom u blizini planine Parnitana na periferiji grada, uz pomoć devet helikoptera, pet aviona, policajaca i vojske u prostranom i bogatom rastinjem regionu Aharnesa.


Uprkos ekstremnoj vrućini i teškim uslovima sa temperaturama preko 40 stepeni Celzijusa, vlasti su savetovale ljude u centru grada da drže prozore zatvorene i da smanje kretanje napolju zbog štetnih čestica u vazduhu.

Informer


Požar je zahvatio juče i severno atinsko predgrađe Varibobi zbog čega je hiljade stanovnika evakuisano.

Informer

U Grčkoj je u poslednja 24 sata izbio ukupno 81 požar, a vatrogasci se i dalje bore sa 40 njih koji su aktivni, potvrdile su grčke vlasti.

Informer


Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias na konferenciji za novinare sinoć je saopštio da je najveći i najopasniji požar koji je počeo juče nešto posle 13 časova i nastavio da gori u severnim predgrađima Atine.

Informer


Prema raspoloživim informacijama, požar na Kosu je lokalizovan, dok se na ostrvu Evia vatrogasci još bore da vatru stave pod kontrolu.

Informer

Od 40 aktivnih požara u Grčkoj danas četiri su do sada prouzrokovala evakuacije stanovništva, u Kastaniji na jugoistoku Peloponeza, na ostrvu Kos, na jugozapadnom Peloponezu i na ostrvu Evia.

Informer