01.09.2021.

09:54

Foto:

Planeta

BAJDEN JASAN, AMERIKA VIŠE NEĆE PREUREĐIVATI DRUGE ZEMLJE, SA TIM JE GOTOVO! Majstori, sad idite i sa KiM i ostavite Srbiju na miru!

- Odluka o Avganistanu ne tiče se samo Avganistana. Ona se odnosi na završetak ere velikih vojnih operacija usmerenih na preuređenje drugih država - zaključio je američki predsednik.

Podsetimo, Amerika je juče objavila da je završila povlačenje  iz Avganistana.

Najduži rat u američkoj istoriji

- Sjedinjene Države su tako u Kabulu okončale 20-godišnji rat u Avganistanu - najduži rat u američkoj istoriji. Završili smo najveću u istoriji operaciju vazdušne evakuacije… Neverovatan uspeh ove misije ostvaren je zahvaljujući izuzetnim sposobnostima, umeću, hrabrosti, predanosti američkih vojnika, diplomata i saradnika obaveštajnih službi - rekao je Bajden u televizijskom obraćanju povodom završetka povlačenja iz Avganistana.

Američki predsednik je rekao da su svi oni nedeljama rizikovali svoje živote evakuišući iz Avganistana Amerikance i državljane drugih država.

PROCUREO DIL TALIBANA I SAD - EVO KAKO JE I ZAŠTO AVGANISTAN ZAVIJEN U CRNO! Ameri su od njih tražili... Pa, samo da njih ne diraju, a sve ostale mogu da dignu u vazduh!

On je priznao da je pogrešno procenio da će preko 300.000 vojnika avganistanske vojske uspeti da se izbori sa talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) dok Amerikanci ne završe povlačenje.

- U aprilu sam doneo odluku da se završi ovaj rat… Procena je bila da će preko 300.000 vladinih snaga koje smo mi obučili i opremali poslednjih decenija biti jaki u građanskom ratu s talibanima. Pretpostavka da će avganistanska vlada uspeti da se odupre do završetka povlačenja bila je pogrešna - rekao je Bajden.

Dodao je da je 13 američkih vojnika poginulo a 20 ranjeno tokom evakuacije.

Šta je interes Amerike u Avganistanu

Prema njegovim rečima, jedini američki interes u Avganistanu je da se ne dozvoli da se ta država pretvori u platformu za terorističke napade na SAD.

- Mi nemamo drugi životno važan interes u Avganistanu osim da sprečimo napade na američku teritoriju i naše prijatelje. To je aktuelno i danas - rekao je on.

Izrazio je uverenje da je taj zadatak ispunjen još pre deset godina.

NATO PORUČIO DA NEĆE ZABORAVITI ONE KOJI NISU USPELI DA NAPUSTE AVGANISTAN! Zaharova brutalna: Neće ni oni vas, NIKADA!

On je zapretio terorističkoj organizaciji „Islamska država - Vilajet Horasan" (zabranjena u Rusiji) novim napadima kao odmazdu za pogibiju 13 američkih vojnika i desetina civila u eksploziji prošle nedelje.

- Nismo završili s vama. Kao vrhovni komandant čvrsto sam uveren da je najbolji način da osiguramo našu bezbednost - bespoštedna visoko precizna strategija - rekao je Bajden.