21.09.2021.

18:42

Foto: AP/Photo

Planeta

RUSIJA ODBACUJE ODGOVORNOST ZA SLUČAJ SKRIPALJ London zloupotrebljava incident u Solzberiju

- Čvrsto osuđujemo sve pokušaje Londona da svale svu krivicu za incident u engleskom Solzberiju na Moskvu i insistiramo da sve treba da se uradi profesionalno, objektivno i nepristrasno - rekla je Zaharova, a preneo TASS.

Ona je rekla da "Moskva potvrđuje da je spremna na detaljnu saradnju predstavnika reda i eksperata sa obe strane".

Naglasila je da London nastavlja da odbija odgovoran razgovor i detaljnu istragu povodom događaja u Solzberiju, uprkos brojnim apelima Moskve na odgovoran dijalog.

- U isto vreme lideri Velike Britanije nastavljaju da zloupotrebaljavaju slučaj Skripalj kao instrument pritiska na našu zemlju, raspaljujući antiruska osećanja u britanskom društvu - dodala je.

Informer


Skotland jard je danas saopštio da će optužbe za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripalj, kao i policajca Nika Bejlija, biti pripisane i trećoj osobi, rekao je ruski diplomata Denis Sergejev.

Treći osumnjičeni, poznat kao Sergej Fedorov, navodno je agent ruske vojne agencije GRU i saučesnik još dva ruska državljanina koja su prethodno optužena.

Rusija ne može da isporučuje svoje građane, to je u suprotnosti sa ustavom



Uprkos činjenici da je ruska strana spremna za saradnju, Rusija ne može da isporuči svoje državljane drugoj zemlji, saopštila je ruska ambasada u Londonu.

- To je u suprotnosti sa ruskim ustavom, o tome je obaveštena londonska policija i to će važiti i ubuduće - navodi se u saopštenju.

Prethodno se danas oglasila i Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji i nazvala smešnom tvrdnju da postoji treća osoba koja je navodno bila umešana u slučaj trovanja Skripalja 2018. godine.

Informer


- Pokušaj iznošenja podataka o dolasku i odlasku određene osobe u i iz Velike Britanije u određenim danima marta 2018. godine kao novootkriveni detalj izgleda posebno smešno - napominju u ambasadi, a prenosi ruska agencija Tas s.

Saopštili su i da su na današnjem sastanku u britanskom ministarstvu spoljnih poslova kategorički odbacili postupak Skotland jarda u utvrđivanju istine i još jednom su pozvali britansku stranu da pokaže zvanične materijalne dokaze istrage.

U saopštenju ambasade je naglašeno da će ruska strana nastaviti da insistira na dobijanju informacija o slučaju Sergeja i Julije Skripalj.