29.09.2021.

11:35

Foto: printscreen instagram

Planeta

OVA FOTOGRAFIJA PODIGLA JE BURU U NEMAČKOJ! Četvoro ljudi odlučiće kancelara i sudbinu zemlje?!


- Ovo je vrsta fotografije koju milioni korisnika svakodnevno objavljuju na društvenoj mreži Instagram. Četiri osobe, blago se osmehujući. Selfi. Ali ne, ovo nije mesto gde se nekoliko prijatelja sastaje negde u Berlinu, već moćna citrusna koalicija! Stvoritelji kancelara! - navodi Bild otkrivajući ko će igrati presudnu ulogu u izboru kancelara Nemačke.

Na fotografiji snimljenoj juče nalaze se lideri Zelenih Robert Habek i Analena Berbok, predsednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kristijan Lindner i njegov generalni sekretar Volker Vising.

Svo četvoro je kasno sinoć objavilo ovu fotografiju na svojim nalozima na društvenmim mrežama uz sledeće reči:

- U potrazi za novom vladom, otkrivamo zajedničko i premošćujemo podele. I čak ih pronalazimo. Uzbudljiva vremena.

Informer

Lideri takozvane "citrus" opcije, predsednica Zelenih Analena Berbok i lider FDP Kristijan Lindner

Prvi put se dogodilo da se male stranke najpre sastaju kako bi zauzele zajednički stav o formiranju nove vlade. Sastanak Zelenih i FDP doveo je do stvaranja nove, kako je Bild naziva, "citrus" koalicije koja se sprema da izađe kao legitimni odlučujući faktor u izboru nemačkog kancelara. A legitimitet nose iz činjenice da su jači od pobednika izbora, socijaldemokrata.

Dok je, naime SDP osvojio 206 mandata u Bundestagu, "citrus" kombinacija Zelenih sa 118 i FDP sa 92 čini najjaču snagu sa 210 poslanika u parlamentu.

Kandidatu za kancelara će, kako piše Bild, "biti dozvoljen izlazak na audiciju, preskakanje zelenih i žutih prepreka".